amsterdam Cocooning curator van het goede leven food fest gastronomie Hospitality Weekendtips

Weekendtips week 41 (13,14,15) en week 42 (20,21,22) oktober 2023

Joejoe, het is alweer donderdag en dat betekent dat de YA weekendguide weer op je digitale deurmat ligt. Dus hop die bank op met een goede bakkie pleur en spitten maar.

Geen woorden maar draden

Met dit druilerige weer duiken we maar wat graag de musea in. Van Gogh is een no-go door het Pokémon-kaarten spektakel, zoals je vast al gehoord hebt. Dus op naar het Rotterdamse, waar je deze week de laatste kans wordt geboden om de tentoonstelling ‘Geen woorden maar draden‘ te bewonderen. In het Wereldmuseum wordt de eeuwenoude kunst van het borduren daarin in de kijker gezet. Klinkt behoorlijk stoffig, horen we je denken. Maar niets is minder waar. In Mexico City herontdekte ik de schoonheid van deze verhalende kunst. Een kunst die uiting geeft van het verre oosten tot het diepe zuiden aan rijke culturen. Als onderdeel van een verhaal én als uiting van groeps- en individuele identiteiten. Steken die gezet worden om de wereld een beetje mooier te maken, te verklaren of tegen te spreken. Met een collectie van ruim 200 stukken uit verschillende tijden, ga je gegarandeerd geïnspireerd huiswaarts.

Wanneer: tot en met 22 oktober 2023 van dinsdag tot zondag van 10 – 17 uur

Waar: Willemskade 25, Rotterdam

Ceasar – H’ART Museum

Zin in historische inspiratie? In het H’ART Museum vindt je tot de lente de tentoonstelling Julias Ceasar –‘ Ik kwam, ik zag en ging ten onder’. Door het verhaal dat wordt geschetst aan de hand van 150 historische objecten uit zijn tijd, wordt een verhelderend licht op het leven van de wereldberoemde veroveraar geschenen. Want wie was Julias Ceasar nu echt? Terwijl je wandelt langs zijn beroemde opkomst van gewone Romijn naar gelauwerde generaal, tot zijn beruchte ondergang en moord, ontdek je zijn mythen, hoogtepunten en duistere kanten. Inclusief allianties, affaires en feiten over zijn nalatenschap; alles om dichter bij de realiteit te komen van de man die zoveel invloed heeft gehad op de geschiedenis van onze planeet.

wanneer: tot en met maandag 20 mei 2024

waar: Amstel 51, Amsterdam

Borstkanker awareness pop-up – Estée Lauder

Borstkanker: 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt het en dat betekent dat dagelijks 50 vrouwen in ons land deze diagnose ontvangen. Preventie en detectie zijn dus key en staan deze maand, zoals eenieder weet, weer wereldwijd centraal. Estée Lauder zet zich al dertig jaar in om de bewustwording over de detectie van borstkanker te vergroten en daarnaast onderzoeksfondsen te kunnen steunen. Het bekende roze lintje dat Estée Lauder introduceerde, reikt dus inmiddels ver buiten de muren van hun kantoren. 

Dit weekend wordt er door het beautymerk extra aandacht gevraagd voor het belangrijke onderwerp met The House of Beauty pop-up in hartje stad. Tijdens deze dagen kun je genieten van speciale beautyrituelen en vindt je verschillende Pink Ribbon Limited Edition beautyproducten op de planken. En er is meer; skincare routine workshops, make-up how to’s en spa-behandelingen van de Estée professionals. Daarnaast deelt het Antoni van Leeuwenhoek haar kennis over detectie en preventie, waarna je kunt genieten van een ontspannende yogales. De opbrengst daarvan gaat naar de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.

waar: Haarlemmerdijk 137, Amsterdam

wanneer: Elke dag tot en met zaterdag 14 oktober van 11 – 18 uur. Je schrijft je in voor de workshops en andere activiteiten via House of Beauty

Bubbels & Oesters (en nog zoveel meer) bij Gossler & Florin

Aan de Lindengracht in de Jordaan is de tijd aangebroken voor een heerlijke nieuwe brasserie van topklasse. In het voormalige pand van Daalder Atelier huisvestte onlangs neo-brasserie Gossler & Florin. De rijke horecageschiedenis van het nachtblauw geschilderde pand gaat terug naar de jaren 30 en dat voel je. Wanneer je binnenkomt wil je gewoonweg tot sluitingstijd blijven hangen.

Probeer een plekje te bemachtigen aan de chef’s table bar in het midden van de zaak, zodat je extra kunt genieten van de à la carte klassiekers van chef Wesley van Haeften. Afkomstig uit een bourgondisch Belgisch gezin is hij van mening dat Amsterdam nog een Brasserie miste waarbij je de hele avond kan binnenlopen voor een vertrouwd, klassiek gerecht of juist alleen voor een goed klas wijn of cocktail. Geen ingewikkelde menu’s dus maar à la carte gerechten van niveau. Wij gingen al even langs en genoten het meest van de goed op smaak gebrachte zeebaars met zeegroenten en artisjok.

And the best of all: na je zaterdagbezoek aan de Noordermarkt schuif je bij Gossler aan voor bubbels en oesters.  

wanneer: van donderdag tot maandag van 17:30 – 01:00

waar: Lindengracht 90, Amsterdam

High wine – Hemel & Aarde

Ook in het Utrechtse weten ze wat genieten is. Daar lanceerde Restaurant Hemel & Aarde onlangs een heuse pop-up wine experience. Van woensdag tot en met zaterdag serveert het restaurant vanaf 16:00 uur vier verrassende wijnen begeleid door bijpassende culinaire bites. Dat wordt het weekend vroeg beginnen dus!

Insidertip: Vanaf begin 2024 opent het restaurant een permanente wijnbar in de zaak. Waar een brede variatie aan internationale wijnen wordt gepaard met bijpassende gerechtjes.

waar: Keistraat 8, Utrecht

wanneer: Van woensdag tot en met zaterdag vanaf 16 uur

Eight Hands diner – Relais & Châteaux – Château St. Gerlach 

Op 18 oktober slaan verschillende chefs uit de Benelux de handen ineen voor het Food for Change – Eight Hands diner in het sfeervolle Château St. Gerlach. Een prachtig initiatief door Relais & Châteaux waarbij lokale kazen, wijnen en andere gefermenteerde producten worden gepromoot. Relais & Châteaux zet zich in voor een betere wereld door middel van gastronomie en gastvrijheid. Dit wordt gedaan door zich te richten op het behoud van biodiversiteit, meer regeneratieve landbouw, dierenwelzijn en het behoud van eeuwenoude conserveringsmethoden.

Relais & Châteaux chefs Guido Le Bron de Vexela van Château St. Gerlach, Raymond Remmen van l’Auberge – Château Neercanne, Tim Bood van Central Park Voorburg en Tim Meuleneire van Restaurant FRANQ staan gerand voor het bijzondere viergangenmenu. Met hoogwaardige producten uit hun eigen regio, wisten de chefs een bewonderingswaardig slow-food tafereel op tafel te toveren dat wordt afgetopt door de duurzaam geproduceerde wijnen van het Limburgse wijndomein St. Martinus. Dat onlangs nog werd uitgeroepen tot ‘Beste wijngaardeniers 2023’.

waar: Joseph Corneli Allée 1, Valkenburg aan de Geul

wanneer: Woensdag 18 oktober, je boekt het diner hier

Amazone avonden bij Selva & Sonora

‘Meet me at the 24th floor’, is een uitspraak die we sinds kort maar al te graag gebruiken. Naar welke secret location deze aanwijzing verwijst? Dat is nieuwe horeca aanwinst Selva, te vinden op de juist ja, 24e verdieping van het NHOW Amsterdam RAI design hotel. Een restaurant dat met haar ode aan het Amazoneregenwoud, een wel heel speciaal concept wist neer te zetten.

Uitkijkend over Amsterdam-Zuid, voelde Sabine zich onlangs maar wat thuis tussen de jungle vibes van het restaurant. Want dat men de puntjes op de i heeft weten te zetten bij de ontwikkeling van dit concept, is niet onder stoelen of banken te steken. De interieurontwerpers van El Equipo Creativo, lieten zich inspireren door de felle kleuren en rijke texturen van de meest beroemde jungle ter wereld en voerden dit in elk aspect van het gebouw door. Fifty shades of green is er niets bij & we like it!

E a comida? Het team van Selba weet je een ware reis te laten maken door Latijns-Amerika. Van Mexico tot Brazilië en van Peru tot Argentinië; klassieke gerechten, elk met haar eigen unieke twist. Kies vooral voor een gerecht van de met houtskool gestookte grill én als dessert de Doble Chocolate Tentation.

Voor een stijvolle afzakker kun je doorrollen naar naastgelegen cocktailbar Sonora. Een van de mooiste cocktailbars die onze stad nu rijk is, durven we wel te zeggen. Het exotische menu hits the spot. Dus ja, waar wacht je nog op? Reserveren die hap!

waar: Europaboulevard 2b, 24e verdieping, Amsterdam

wanneer: Elke dag van 18 – 22:30 uur

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail deze dan naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers