Weekendtips

Weekendtips week 42: 19, 20, 21 oktober 2018 ADE weekend

weekendtips

De weekendtips van week 42 staan voor je klaar. De stad staat volledig in het teken van ADE. Daar besteden we hier bescheiden aandacht aan, want er is nog zoveel meer te doen. Naast ADE wordt dit een ontspannen weekendje: je kunt mediteren in de Nieuwe Kerk, opladen in een indoor jungle of lekkere slenteren tijdens een stadswandeling of rondleiding.

Vrijdag 19 oktober | To ADE or not to ADE?

Technoliefhebbers hebben de tijd van hun leven als tijdens ADE weer een aantal dagen de stad tot een grote club wordt omgetoverd. Voor de niet techno/dansfanaten is het een beetje tussen de activiteiten door laveren, maar gelukkig is Amsterdam groot en kosmopolitisch genoeg om je met andere dingen te vermaken. Wij hebben er in ieder geval een mooie mix van gemaakt!

Mediteren @ De Nieuwe Kerk.

Even iets anders dan de VrijMiBo, want drank vloeit er dit weekend al rijkelijk. Ga eens mediteren! En niet op zomaar een plek, maar in een gotische kerk. Tijdens ‘Het leven van Boeddha’ staat De Nieuwe Kerk Amsterdam ook in het teken van mindfulnessmeditaties. Van vrijdag tot en met zondag, is er gratis meditatiebegeleiding door professionele trainers van het Centrum voor Mindfulness. 

Dies Natalis @ Vrije Universiteit.

 
Ik moest eerst even navragen van een Dies Natalis was, maar het is de geboortedag van een organisatie. Vandaag bestaat de Vrije Universiteit 138 jaar en dat vieren ze met een programma van 15.00 uur tot 16.30 uur met als thema ‘A giant leap in communication’.  Hoogleraar Piek Vossen onderzoekt waar we tegenwoordig onze waarheid vandaan halen. Astronaute Samantha Cristoforetti vertelt hoe ze haar ruimtereizen deelt via sociale media. En de Syrische Ahmad Joudeh vertaalt zijn verhaal Dance or Die aan de wereld via zijn dansperfomances. Toegang is gratis. Je kunt evenement ook streamen via deze link.

Glass More than Half Full: Women in Tech

Hoe is het gesteld met vrouwen in tech? Als je de foto van Angela Merkel eerder deze maand in Israël mag geloven, slecht. Ze was in gesprek met een aantal Duitse en Israelische vooraanstaande bedrijven en startups, en de enige vrouw. In Amsterdam is en moet het anders, daarom kun je bij Mindspace je stem laten horen en zien hoe we ons samen in kunnen zetten voor nog meer vrouwen in tech. Sabine says: hear hear!

ADE event @ I Amsterdam Store.

Bezoek vrijdag de I Amsterdam Store tussen 16.30 uur tot 19.30 uur als start van je ADE weekend. DJ DDK, bekend van Red Light Radio en Boston Strip, draait plaatjes, de Amsterdamse El Jefe zorgt voor pittige nacho’s & salsa’s en lokale bierbrouwerij Lowlander neemt een bescheiden bierproeverij voor zijn rekening. De I Amsterdam Store vind je aan de IJ-zijde van het centraal station.

Komm Schon Alter@ TAETS Art Gallery Zaandam

.
Deze vrijdag de 19e komen er bij Komm Schon Alter 19 artiesten je de hele nacht vermaken. Van 20.00 tot 05.00 uur kun je helemaal uit je dak gaan. Het evenement is alleen voor 24 jaar en ouder. Geen kinderen op de dansvloer dus! Het feest is niet in Amsterdam, maar er rijden pendelbussen van Amsterdam Sloterdijk naar TAETS voor 5 euro. Of je bestelt gewoon een Uber met de code KSATAETS en krijgt 10 euro korting op je rit!

Zaterdag 20 oktober| culterele tour

De een wil op zaterdag nog lekker uit, de ander gaat liever op de culturele tour, geeft de hersenen een dosis mentale voeding of leest eindelijk weer eens een boek. Deze is voor de laatste categorie:

Stadswandeling | Kunst op de barricades @ Stedelijk Museum.

Amsterdam was eind jaren 60 een platform voor maatschappelijke acties, zoals het protest van de krakersbeweging, de bezetting van het Maagdenhuis door studenten en de feministische demonstraties van Dolle Mina. Kunstenaars traden buiten de muren van het museum: door de hele stad werden conceptuele kunstwerken gemaakt en getoond en vonden er happenings plaats. Tijdens deze stadswandelingen bezoek je historische plekken uit de jaren 60, die door middel van verhalen weer tot leven gewekt worden. Ook sta je stil bij de erfenis van deze tijd: wat hebben deze acties ons gebracht? De prijs voor de rondleiding is €25,- inclusief toegang tot het museum.

Koert Stuyf, ‘Verend trottoir’, 1970. Foto © Ad Petersen

Brainwash festival special @ Zuiderkerk.

Het echte Brainwash Festival is pas volgend weekend, maar de organisatie zit zeker niet stil. Dit weekend kun je ook al veel interessante lezingen volgen. Onder andere Adriaan van Dis, Joris Luyendijk en Zihni Özdil spreken zaterdag van 11.00 uur tot 13.30 uur over de ontwrichting in de maatschappij. Vervolgens kun je van 15.00 uur tot 17.00 uur meeluisteren hoe grote denkers in gesprek gaan over de wereldeconomie van de toekomst. Anat Admati, Ewald Engelen en Haroon Sheikh buigen zich over dit onderwerp. Tickets kun je hier kopen.

Zondag 21 oktober| Slow Sunday

Rondleiding ‘Heden van het slavernijverleden’ @ Tropenmuseum.

 
In de vaste tentoonstelling ‘Heden van het slavernijverleden’ maak je kennis met de (actuele) erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Je wordt rondgeleid door experts van Decolonize The Museum, The Black Archives of het Tropenmuseum zelf. Deze drie organisaties staan midden in het debat en geven hun persoonlijke visie op de tentoonstelling. Met de experts bekijk je hedendaagse en historische collectiestukken over slavernij en het verzet tegen die slavernij, boeken uit The Black Archives en foto’s van protesten vanaf de jaren zeventig. Daarnaast luister je naar de persoonlijke verhalen van tot slaaf gemaakten en hun nazaten.

Bubbels & Oesters met Live Jazz @ MOER


Goed je weekend of zelfs je hele week afsluiten doe je bij MOER. Hier kun met een goed glas biologische prossecco en (voor de liefhebbers) oesters de herinneringen ophalen van de afgelopen dagen. Om het helemaal dromerig te maken hoor je op de achtergrond rustgevende live jazz. Traditiegetrouw zijn de oesters 1€ en de bubbels €5.

Hele weekend| all over town

Wil je liever gewoon een beetje rond de stad dwalen, en zie je wel wat voor leuks je tegen komt? Dat kan natuurlijk ook. Een paar leuke richtingen:

The Breakfast Club ADE brunch

Of je nou gaat dansen of niet, een goede bodem – en lekker eten – dat moet gewoon! Dat gaat een stuk makkelijker als je die twee dingen dicht bij elkaar brengt. Zo heeft The Breakfast Club een pop-up brunch menu tijdens het festival in De Marktkantine. Of je nou tot vroeg in de ochtend hebt gefeest en wilt bij komen of na een lekkere brunch de bloemetjes buiten wilt zetten, dat is aan jou.

Baden in het bos @ Plant Bathing Studio.

Ik ben gek op planten. Ik heb er al vrij veel, maar ik wil altijd wel meer. Mocht ik me nu willen onderdompelen in meer groen dan hoef ik niet ver te zoeken. Je kunt nu op de Haarlemmerstraat 72 van 15 t/m 20 oktober terecht voor een indoor jungle. Voor één euro 5 minuten je dagelijkse dosis groen absorberen en krijg je een plantje mee om thuis ook te kunnen plantknuffelen. Het idee erachter is dat het stress vermindert en je laat ontspannen. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken na deze week.

Sabine de Witte