Weekendtips

Weekendtips week 44: 3, 4 & 5 november

weekendtips

Het eerste weekend van november is er één met veel kunst! Traditiegetrouw is er én de Museum N8 én de AAF, ofwel de affordable art fair in Amsterdam. Niks met kunst? No stress, ik zocht ook andere, mooie events voor je uit!

Pays d’Oc pop-up wine bar in Odeon Amsterdam

Het gebouw alleen al is werkelijk adembenemend; de Odeon op het Singel in Amsterdam. En t/m zondag 12 november is het ook nog eens het decor van de Pays d’Oc pop-up wijnbar. Met maar liefst 40 wijnen op fles kun je hier naar hartelust proeven van al het moois en lekkers uit de Zuid Franse regio. De bar wordt gerund door heuse sommeliers die je alles kunnen vertellen over de verschillende wijnen. Naast proeven dus ook nog eens ruimte om iets op te steken.

Waar?: Odeon, Singel
Wanneer?: nog t/m XX november. Dagelijks geopend van 16.00 tot 23.00 uur geopend.

Museum N8

Het is bijna 4 november, lieve mensen. Wij zijn excited! Tijd voor een update over de opening van de nacht. • ?Drumrolls? • De officiële opening van de Museumnacht Amsterdam zal dit jaar plaatsvinden in de monumentale lichthal van het Tropenmuseum. Geheel in traditie openen wij de nacht samen met Amsterdammers waar we van houden. Dit jaar zijn dat de long-time Museumnacht-friends Akwasi, Hayzee en Leeroy met hun hiphop formatie Zwart Licht, D.O.L.House en rapper, columnist en schrijver Massih Hutak ❤️ • De deuren van het Tropenmuseum gaan om 18:00u open en de performances starten op 18:30u. De opening is toegankelijk voor iedereen met een Museumnacht-ticket, maar kom op tijd want de capaciteit is beperkt. Tot dan! • Koop nu je tickets voor de nacht via de link in onze bio!

A post shared by Museumnacht Amsterdam (@museumnacht.amsterdam) on

De Museumnacht vindt ieder jaar de eerste zaterdag van november plaats van 19.00 tot 02.00 uur. Meer dan 50 musea en culturele instellingen openen hun deuren met een speciaal programma, geïnspireerd op de collecties of tentoonstellingen. N8 streeft ernaar een inhoudelijk programma aan te bieden voor jongeren van 18-35 jaar dat stimuleert tot herhaalbezoek. Een Museumnacht-ticket biedt je, naast het bezoeken van de musea tijdens de nacht, ook nog eens korting op afterparty’s en een gratis herhaalbezoek in een van de deelnemende musea (m.u.v. Artis) t/m 31 december. De kaarten verkopen elk jaar snel uit dus go!

Waar?: heel veel locaties in Amsterdam
Wanneer?: zaterdag 4 november van 19.00 tot 02.00 uur

Affordable Art Fair Amsterdam

Vorig jaar maakte Rik en ik al een uitgebreid verslag van de AAF 2016. Ook dit jaar mag deze geweldige kunstbeurs niet ontbreken in Amsterdam Noord. Op deze beurs voor mensen met een kleine beurs (ha, pun intended!) vind je kunstobjecten vanaf €100,- tot €6000,- van meer dan 67 galleries uit binnen- en buitenland.

Ook als je niet meteen iets wil kopen is de beurs een enorme aanrader, er is alleen al veel moois te zien.


Waar?:
Kromhouthallen, Amsterdam Noord
Wanneer?: nog t/m 5 november 2017

Keith Haring in het Stedelijk

Dat het Stedelijk Museum een van mijn favoriete plekken in Amsterdam, zoveel mag inmiddels wel duidelijk zijn. Dus als er weer iets moois of bijzonders te zien is zal ik daar altijd heen gaan. En nu is er wel een heel bijzonder item te zien in het Stedelijk; het enorme doek wat Keith Haring in ’86 speciaal voor het Stedelijk beschilderde.

De Amerikaanse kunstenaar en activist beschilderde het doek, dat dient om daglicht te filteren, in 1986 speciaal voor zijn solotentoonstelling in het Stedelijk. Voor deze tentoonstelling wilde Haring niet alleen bestaande werken aan de muur hangen, hij stond erop ook nieuw werk te maken. Hij beschilderde het doek van 12 bij 20 meter in één dag met spuitbusverf op de vloer in één van de museumruimtes. Daarvan maakte hij een energieke performance: onder toeziend oog van fotografen en journalisten bewoog hij zich, op hiphop muziek, met een ritmische snelheid al schilderend over het doek. Hij vulde het met tekeningen van dansende en gebarende poppetjes, kruipende baby’s en krioelende beesten. Dit doek, bekend geworden als het ‘velum van Keith Haring’, werd gespannen onder de glazen kap boven de historische trap. Het was direct een publiekslieveling. Nu, na ruim dertig jaar en een restauratie, is het eindelijk weer te bewonderen. Ik was er afgelopen weekend en het is écht de moeite waard!

Waar?: Stedelijk Museum, Museumplein, Amsterdam
Wanneer?: nog t/m 3 juni 2018

Pop-up store Vitra stoelen

Impressions from the Vitra Factory Sale 2017 #vitra #vitracampus

A post shared by Vitra (@vitra) on

In de herfst van 2017 opent Vitra twee pop-upwinkels: een in Zürich en een in Amsterdam. De tijdelijke winkels staan in het teken van de Eames Plastic Chair, het ontwerp van Charles en Ray Eames.

Drie maanden lang kunnen de bezoekers van de Vitra Pop-Up Stores kiezen uit een ruime waaier aan onderstellen, zitschaalkleuren en bekledingen voor de Eames Plastic Chair. Met die eindeloze combinatiemogelijkheden kun je dan je eigen model creëren.

Waar?: Reestraat 14, Amsterdam
Wanneer?: 3 november – 27 januari 2018
Maandag: gesloten
Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag: 10.00 tot 18.00 uur
Zondag: 12.00 tot 18.00 uur

Sabine de Witte