amsterdam food fest gastronomie Hospitality tips weekagenda Weekendtips Wijn & cocktails YA

Weekendtips week 45 (10,11,12) en week 46 (17,18,19) november 2023

Binnenblijven, dat is het advies voor de komende regenachtige weken. Tenminste, als jij blij genoeg wordt van woonkamersafari’s en badkamer-spasessies. Ben je meer in voor het echte werk? Dan verzamel je hier, zoals je van ons gewend bent, je weekendplannen bij elkaar. Enjoy!

IDFA 2023

IDFA is in volle gang en zet zich wederom in voor het vergroten en verbeteren van het internationale documentaire klimaat. Perfect voor een aantal escapades van ce terrible climat. Raak jij ook overweldigd door het grote aanbod aan films en docu’s? Dan biedt IDFA Pathways de oplossing; met deze optie vindt je binnen enkele clicks films die elkaar qua thema, perspectief en actuele onderwerpen aanvullen en versterken. Benieuwd naar IDFA’S dagelijke vijf favorieten? Die vind je hier.

wanneer: 8 tot en met 10 november 2023

waar: Je checkt het volledige programma hier

Destination Cosmos – Fabrique des Lumières

Droom jij net als ons ook al jaren over een tripje naar de sterren? Dan is die droom nu dichter bij dan ooit; want Fabrique des Lumières is aankomende week (en ook enkele dagen in december) het decor van ons heelal. Met Destination Cosmos dompel je, je volledig onder in de wereld van planeten, sterren(stof) en supernova’s. Van de eerste stappen op de maan door Armstrong tot de eerste robot ‘selfie’ op mars; onze hele menselijke ontdekkingstocht speelt zich right in front of you (and all around you) af.

wanneer: 14 oktober 2023 t/m 29 oktober en 23 december 2023 t/m 7 januari 2024 Iedere dag van 13:30-21:30

waar: Je boekt je tickets hier

Oog in oog – Allard Pierson

Ook zo’n fan van het oude Egypte? Dan laat je, je de komende tijd bij Allard Pierson intrigeren door Oog in Oog, de eerste tentoonstelling van mummieportretten in Nederland. De portretten onthullen de gezichten die bijna 2000 jaar geleden, met zorg, onder stroken van wit linnen werden verborgen. De mummieportretten, die vaak vereeuwigd werden op houten panelen, zijn afkomstig uit de Romeinse periode in Egypte (1e tot 4e eeuw na Christus) en werden geplaatst over het gezicht van de gemummificeerde personen. Aan de collectie werden meesterwerken uit onder andere het Louvre en het J. Paul Getty Museum toegevoegd. Het bekijken waard dus!

Between the Sea and the Sky – Jimmy Nelson

Het jaar vliegt voorbij; want vanaf 19 november strijkt PAN Amsterdam weer neer in de RAI. Dé beurs voor kunst, antiek en design. Met als hoogtepunt het werk van Jimmy Nelson gepresenteerd in samenwerking met Kunsthandel Mieke Silverberg. Nelson selecteerde voor PAN vijf stukken uit zijn Nederlandse oeuvre ‘Between the Sea and the Sky’. Een reeks waarin hij onze Nederlandse cultuur zo intrigerend wist weer te geven. Hij maakte voor deze reeks een emotionele reis door ons land en bezocht verschillende regionale gemeenschappen die nog altijd traditionele klederdrachten eren en een diepe band met hun omgeving onderhouden. Levens waarin de zee en het land grote rollen vervullen. Elke foto spreekt boekdelen en is een waar eerbetoon aan onze, vaak onderbelichte, cultuur.

wanneer: 19 november tot en met 26 november
waar: Stand 76 – Rai Amsterdam, Europaplein 24, Amsterdam

Old Fashioned week – Woodford Reserve

In de week van 12 tot 19 november eert Woodford Reserve de klassieker der klassiekers onder de whiskey cocktails; de Old Fashioned. In verschillende gerenommeerde bars door de stad, zoals Pulitzer’s Bar, The Flying Dutchmen Cocktails en Door 74, kun je genieten van de wereldberoemde cocktail.

Voor degenen die hun eigen mixologyvaardigheden willen ontwikkelen, leer je tijdens de workshop bij Lotti’s op 12 november hoe je de perfecte Old Fashioned mét jouw persoonlijke twist maakt. Op 16 november bezoekt de Parijse Little Red Door bar onze Door 74. Verwacht innovatieve creaties en smaakexplosies die je zintuigen prikkelen en naar nieuwe hoogten tillen.

De Woodford Reserve Old Fashioned Week wordt op 20 november feestelijk afgesloten bij Sins of Sal, met een spectaculaire bar take-over door het internationaal geroemde bar en restaurant Kink uit Berlijn.

wanneer: van 12 tot 19 november

waar: de meest fijne bars van amsterdam, je checkt het programma hier

OX.Space Rotterdam

Over naar het Rotterdamse, waar vorige week de spectaculaire OX.Space haar deuren opende. Deze inspirerende ontmoetingsplek is gelegen aan de welbekende Lijnbaan en brengt cultuur, kunst, retail, entertainment, creativiteit en fijne hospitality concepten samen. OX.Space voorziet de drukke stad van rust en zuurstof overdag en komt ’s avonds tot leven.

Wat mag je verwachten? Talks, performances, workshops, exhibitions, film, yoga, wellness en natuur, maar ook voor een middag shoppen en happen kun je hier dus goed terecht. Met OX Space loopt Rotterdam voorop op het gebied van hybride ontmoetingsplekken. Én de ambities zijn groot; in de toekomst staat uitbreiden naar andere Europese steden zoals Parijs en Londen op de wensenlijst. Gaat dat beleven!

wanneer: je vind de OX Programming hier

waar: Lijnbaan 150, Rotterdam

Oocker

Een aantal weken geleden ontdekten we een nieuwe wijnparel aan het Frederiksplein. En ook al is Oocker enkel nieuw voor ons (ze zijn al een jaar of twee open), is dit er zeker één voor op je to-discoverlijstje. Met hun uitgebreide kaart met meer dan 350 wijnen en het team van gepassioneerde sommeliers, is Oocker de perfecte plek om je night out te beginnen. (of net als ons, voordat je het Nationaal Ballet bezoekt) Chef Eric bereid de heerlijkste gerechten om te delen. Favoriet werd het bloemkool ijs met karamel en geroosterde zuurdesem croutons. Say what? Ja, ga dat maar eens proeven.

En deze gure dagen schreeuwen om een (of twee) goede flessen rood en natuurlijk heeft Oocker deze voor je klaarstaan. Zo onder andere, van links naar rechts:

Brunello di Montalcino, Mastrojanni 2016
Brunello di Montalcino, Col di Lamo 2011
Domaine de Trevallon 2013
Gevrey-Chambertin, Pierre Naigeon 2012

wanneer: van donderdag tot en met dinsdag van 15 – 23 of 00 uur

waar: Frederiksplein 29h, Amsterdam

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail deze dan naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers