Travel

Weekendtips week 51: Nog maar 6 nachtjes tot kerst

unsolash-ballet-spitzen

Dat was me het weekje wel… Onder begeleiding van een bijna Concertgebouwwaardig fluitconcert kondigde ons Rutte de nieuwe lockdown aan. Lockdown 2.5 heb ik hem bestempeld, de opvolger van de mini lockdown waarin we de afgelopen tijd zaten. Maandagavond stond ik nog even snel in de sportschool voordat ik de deuren van Sabine’s Home Gym weer opende, maakte ik nog één rondje langs de Hema voor wat kerstige tafelaankleding (want over 6 nachtjes is het kerst!) en toen ging alles weer op slot. Heftig. Ik heb vooral te doen met winkeliers en horecaondernemers. Dus trakteer ik mezelf deze week maar een paar keer op een lekkere glühwein van Zürich (fijn voor hen en voor mij), bestel ik eten (fijn voor hen en voor mij) en shop ik online (fijn voor hen en voor mij). We spelen alle streamingsdiensten uit, trekken de glitter uit de kast voor digitale kerstborrels en bedenken een kerstdiner voor jou en jouw drie gasten (wat je overigens helemaal niet zelf hoeft te doen, maar daarover later meer). Steek de kaarsen aan, dim de lichten, maak het gezellig en blijf binnen! Want dan mogen we hopelijk snel weer naar buiten.

Pita jij of pita ik?

Toen de Night Kitchen haar deuren opende aan de Jan Pieter Heijestraat kon zij haar deuren door de lockdown vrijwel meteen weer sluiten. Hun takeaway concept Pita Bar by Night Kitchen is gelukkig een groot succes, want de verse Tel Aviv streetfood op een pita broodje is a) heerlijk, b) heerlijk en c) heerlijk. Het succes is zelfs zo daverend dat het restaurant nu een pleidooi houdt om de straatnaam Jan Pieter Heije te veranderen in Jan PITA Heije. Of dat nou lukt of niet, het blijft onze favo spot for everything pita.

night-kitchen-amsterdam-sabich-takeaway

En plié

December is traditiegetrouw dé balletmaand bij uitstek. Omdat we nu niet naar het ballet toe kunnen, komt het ballet naar ons. Zaterdagavond (ja, morgen) organiseert de Nationale Opera & Ballet een feestelijk Kerstgala. Het wordt een prachtige voorstelling die is samengesteld uit een aantal bekende balletten, van grote balletklassiekers tot topstukken van internationale meesterchoreografen en speciaal voor de gelegenheid gecreëerde premières.

Cocktails zonder kater

De feestdagen kennen vele tradities. Een daarvan is het moment zo halverwege Tweede Kerstdag dat je beseft dat je toch net iets teveel gegeten of gedronken hebt. En dan moet je nog een avond. Dat eerste, dat is echt je eigen probleem. Maar bij dat laatste kan Lyre’s je helpen om het binnen de perken te houden. Een kerstcocktail hoeft namelijk echt niet bommetje vol alcohol te zitten, want met Lyre’s ruime assortiment non-alcoholische dranken kun je heerlijke NoLo cocktails en mixers maken en die kunnen dus onbeperkt, de hele dag, zonder kater de volgende ochtend. Maar wat drinken we dan? Wat dacht je van deze feestelijke cocktails:

Lyre’s Healthy Hedonist Spritz
Ingrediënten
– 50 ml Lyre’s Italian Spritz
– 5 ml aloë vera drank
– 50 ml komkommer soda
– (Alcoholvrije) prosecco
– Garnering: komkommerlint

Bereiding
– Vul een groot wijnglas met ijs
– Voeg alle ingrediënten toe en vul het glas verder aan met de prosecco
– Roer goed
– Garneer met een komkommerlint

Lyre’s Espresso Martini
Ingrediënten
– 45 ml Lyre’s Coffee Originale
– 15 ml Lyre’s White Cane Spirit
– 45 ml verse espresso
– 10 ml vanillesiroop
– Garnering: koffieboontjes

Bereiding
– Vul een cocktailshaker voor de helft met ijs en schenk de ingrediënten daarbij
– Schud kort, maar hard
– Schenk de cocktail in een coupette glas
– Garneer met koffieboontjes

lyre's-alcohol-free

Dance 2020 away

Het lijkt nog ver weg, maar bijna kerst betekent ook bijna Oud & Nieuw. Nog geen plannen? Wij hebben er één voor je. Het Franse wijnmerk JP. Chenet organiseert ter ere van hun Ice Editions samen met DJ-trio Kris Kross Amsterdam een exclusieve New Year’s Eve Online Party. 1.000 gelukkigen dansen samen met een vriend(in) het nieuwe jaar in (en vooral 2020 van zich af).

Restaurantje spelen: het kerstdiner

Waarom zelf verzinnen wat je met kerst op tafel zet als een ander dat al voor je heeft gedaan? Er zijn zelfs over bijpassende wijnen nagedacht. Echt mensen, alles wordt voor je verzorgd. Waarom zou je je eigen hersenen nog gaan kraken? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Waar wacht je nog op? Bestellen die hap! Sorry, dat diner!
– De chefs van Restaurant Felix hebben een goddelijk viergangenmenu voor 1 of 2 personen samengesteld, waar ze ook nog bijpassende wijnen voor je bij hebben uitgezocht. En dan openen ze vanaf morgen (zaterdag) t/m donderdag ook nog eens een pop-up wine sale in het restaurant.
– Ook bij Restaurant 212 zitten ze niet stil rondom kerst. Het menu bestaat uit vier gangen en is precies zoals je van 212 gewend bent, god-de-lijk. Uiteraard kun je er bijpassende wijnen bij bestellen én een luxe serviesset. Vinden wij erg leuk.
– Oostmediterrane kerst dit jaar? NENI komt met maar liefst twee culinaire kerstboxen: The Brunch Box en de Holiday Season Special. Die laatste is voor 2 of 4 personen én te bestellen met bijpassende wijn.
– Als je meer houdt van een traditioneel kerstdiner, ben je bij Bar Alt aan het juiste adres. Samen met Two Chefs Bar verzorgen zij een Roasted Turkey dinner, drie gangen voor 4 personen. Kun je zelfs nog een Aperitief box bij bestellen. En een kaasselectie. En oesters. En bijpassende dranken. Ben je al om?
Kaagman & Kortekaas viert 14 dagen lang kerst (horen we graag). T/m 31 december kun je daar terecht voor een drie- of viergangenmenu, mét vega optie.
– Tot slot de Holiday Box van Restaurant Wils, een viergangenmenu inclusief amuse, kombucha en brood van de eigen bakker.

Sabine Krouwels