Travel Weekendtips

Weekendtips week 6 (17-18-19) en week 7 (24-25-26) februari

Het was de bedoeling om een kort en krachtig weekendtips bulletin te schrijven deze week. Reden? Ik zit tot mijn nek in de voorbereidende activiteiten voor mijn Gran Viaje; een langgekoesterde droomtrip van 3,5 maand door Argentinië en Mexico. Fijn voor jullie: ik kwam veel te veel leuke adresjes en events tegen om het kort te houden. Ben je daarnaast ook benieuwd hoe je, je goed voorbereid op een grotere trip? Daar schrijf ik later deze week meer over. Maar nu eerst; een fijn weekendlijstje voor de thuisblijvers (hehe)!

Bakkerij Maters

Het weekend begint voor mij enkel goed als er een croissant van topkwaliteit de giechel in gaat. Onlangs ontdekte ik dat de crème de la crème van de baked goods te vinden is in de pijp; familiebedrijf Bakkerij Maters. Loop hier op zaterdagochtend naar binnen voor een gefermenteerde koffie/hazelnoot croissant, (what the …! niet normaal lekker) een Pumpkin, sage & chestnut roll of gewoon steengoed zuurdesembrood. Ik kan altijd erg genieten van pure ambacht en dit familiebedrijf laat zien dat vakkennis een understatement kan zijn. Vader, zoon en collega’s kneden, beboteren en glazuren de juweeltjes aan de robuuste tafels achterin de zaak. Het interieur laat zien hoe krachtig eenvoud kan zijn. Allez, je snapt hem; het concept raakt je op alle vlakken.

Waar: Ceintuurbaan 320, Amsterdam Wanneer: Woensdag tot en met zaterdag van 09 – 17 uur

Levendige objecten

Waarom ‘pakt’ het ene kunstwerk je en het andere niet? Die betovering is niet altijd makkelijk te definiëren en dat geldt ook zeker voor de expositie ‘When Things Are Beings’. Verschillende kunstenaren creëerden hun interpretatie van de binnenwereld van objecten, op alle denkbare manieren. Het verband tussen onze materiële en immateriële wereld, ideeën, objecten en spiritualiteit die tot sculpturen worden gevormd; dit is iets dat je nog niet eerder hebt gezien.

Waar: Het Stedelijk – Museumplein 10, Amsterdam Wanneer: Dagelijks van 10 – 18 uur

Low hanging fruit

We blijven nog even in den moderne kunsten; ´Hanging Around´ van Odette Muijsers en Foekje Fleur in het Kleinste Galerietje (De Hallen) is een kleurrijke expositie. De kunstenaressen vonden elkaar in hun gezamenlijke fascinatie voor textuur, materiaal en inderdaad, kleur. Met haar vrolijke strengen van glanzende fruit en pastelgekleurde groenten vertelt Odette wat voedsel voor ons kan betekenen; houvast, geborgenheid, het verlangen naar onze kindertijd, maar ook de strijd die we er vaak mee voeren. De collectie porseleinen vazen van Foekje is geïnspireerd op plastic afval dat zij verzamelde langs de Maas. Van dit plastic goot ze de mallen voor haar vazen en vraagt ze aandacht voor de nog altijd groeiende Plastic Soup.

Waar: Kleinste Galerietje (De Hallen) – Hannie Dankbaarpassage 23, Amsterdam Wanneer: Tot 31 maart 2023 – maandag t/m donderdag 07-23 uur en vrijdag t/m zondag 07-03 uur

Vino Boludo!

Op zoek naar een fijne vino voor dit weekend? Laat je meenemen naar de terracottakleurige woestijn van Salta, de overvloedige wijngaarden van Mendoza of de besneeuwde toppen van Patagonië. De druiven van deze streken hebben elk hun eigen verhaal, dieptes en kleurtonen. Verborgen in onze Pijp vindt je Not Only Tinto, waar je, je werkelijk in het Buenos Airese waant en waar de wijnen eer aan wordt gedaan. Het land staat bekend om haar hoogstaande gastronomie en servicelevel en daar doet NOT niet voor onder. Vertel waar je wijnhart naar verlangt en je ontvangt een ongesuikerd advies welke fles jouw weekend tot een Argentijns feestje gaat maken. (En vergeet niet wat empanada’s mee te nemen, 10/10 combinatie)

Waar: Sarphatipark 24, Amsterdam Wanneer: Dinsdag tot zaterdag 12 – 20 uur en zondag van 12-18 uur

Ontdek nieuw talent

Aanstaande zondag, ontdek je bij The Creative Lab 30 getalenteerde creatievelingen die hun duurzame, online business tot een fysieke shop omtoveren. De merken zijn stuk voor stuk übercool en there is no doubt dat je met een fijn kledingstuk, interieur accessoire of sieraad naar huis gaat. Wij kijken het meest uit om deze talenten aan het werk te zien: @palaisdetatou de meest mooie, minimalistische Stick en Poke tattoos door Isabelle, @sensitiveboi keramiek door Julia Saldaña, we volgen dit grote talent al een tijdje en de vintage fashion schatten van @bontonarchive

Waar: Pllek – Tt Neveritaweg 59, Amsterdam Wanneer: Zondag 19 februari van 13 – 20 uur

Hemels streetfood

In het Oosten van Amsterdam vind je het Midden-Oosten van chef-kok Yaniv; Bar Bachrach. Samen met zijn team serveert hij streetfood waarbij de Midden-Oosterse keuken op geniale wijze wordt gecombineerd met de Mediterraanse. Wij namen gisterenavond plaats en lieten de heerlijkheden over ons heen komen. Het hemelse, met sesamzaad bezaaide Jeruzalem brood, de Marokkaanse parelcouscous met sint-jakobsschelpen en Yaniv’s frisse Gnocchi sprongen eruit. Van de Oostenrijkse oranje natuurwijn Blonde by Nature werd nog een tweede flesje besteld en met de fantastische kokos panna cotta met rozensiroop sloten we de avond zeer verzadigd af. Kleine irritatie was dat wanneer je reserveert, je een down payment doet van €10,- per persoon. Hoewel begrijpelijk, geef ik toch de voorkeur aan een vrijblijvende reservering. Afsluitend met een positieve noot; de ambiance is op-en-top. Minimalistisch en door het gebruik van warm hout, de bijzondere verlichting en smaakvolle kunst voelt het als een warm bad. Genoeg veren in ’t achterste; op naar Bachrach!

Waar: Javaplein 25, Amsterdam Wanneer: Woensdag en donderdag van 18 – 00 uur en vrijdag en zaterdag van 18 – 01 uur

Loevely diner

Er zijn een aantal redenen waarom ik 6 jaar geleden van Twente naar onze hoofdstad verhuisde. Maar het niveau van de horeca was er daar zeker niet een van. Ik deel dan ook met liefde enkele van mijn Twente pareltjes. Via Instagram volg ik de carrière van chef-kok Lars Sijtsma als een tijdje; deze man is getalenteerd tot en met en bracht de kaart van concept LOEV naar een ongekend niveau. Bij de Hengelose en Deventerse vestigingen wordt elke carnivoor, pescotariër en veganist verblijd met een ruime keuze aan wereldse gerechten. Afgelopen week aten we in Hengelo en vooral de vegetarische Okonomiyaki (Japans pannenkoekje) en het hazelnoten dessert vielen zeer in de smaak. Het interieur, daar valt nog wat winst op te behalen, maar de vrolijke spirit van het team en het verbluffende menu, daar schrijven we graag over naar huis.

Waar: LOEV Hengelo, Jansenplein 40 & LOEV Deventer, Brink 50 Wanneer: Dagelijks van 11 – 23 uur (op vrijdag en zaterdag tot 00 uur)

Gault & Millau winnaars

Heerlaaak! Deze week kwam de nieuwe Gault & Millau 2023 gids uit. Dit fijne lijstje vertelt je weer haarfijn waar je de top van de Nederlandse gastronomie vindt. Duik in de lijst met award winnaars en je weet wie waar te bezoeken op je culinaire route dit jaar.

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail hem naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers