amsterdam Travel Weekendtips

Weekendtips week 8 (3-4-5) en week 9 (10-11-12) maart 2023

Afgelopen week liep ik in het Amsterdamse Bos, waar de krokussen de grond al uitschieten. En ook al voelt het misschien nog niet zo, achter de grijze sneeuwwolken van deze en aankomende week, staat de lente ongeduldig te trappelen. Snel genoeg zitten we weer op het terras met onze bakkes, om alle vitamine D te absorberen. Ikzelf mag zeker niet klagen want ik rikketik dit item vanuit het oververhitte Buenos Aires. Waar om die reden, de stroom al tig keer uitviel deze week. (Nee, ik klaag niet!) Okay, genoeg geleuter, vamos! Dit zijn de tips om de komende twee weekenden alvast die zonnestralen voelen.

Oslo coffee

Niets is lekkerder dan op een zonnige zaterdagochtend met een goede cappu en cinnamon bun te struinen door de Jordaan. Ik ontdekte Oslo door de lange rij wachtenden op de stoep. In dit kleine, maar fijne zaakje wordt de koffie met extra liefde gemalen en gezet en de havermelk opgeschuimd met militaire precisie. Vandaar dat het iets langer duurt, maar dat betaalt zich dubbel en dwars uit en is ook direct een mooie oefening om wat te vertragen op je vrije dagen. Ik ben een sucker voor ambachtelijk aardewerk en de lage, brede koppen die handgedraaid zijn (en sommige op de Kintsugi manier gerepareerd, love!), zouden stuk voor stuk niet misstaan in ieders keukenkastje. Wij verkozen de onbeschrijfelijk lekkere cardamom bun boven de (ook niet verkeerde) cinnamon bun. Op vrijdagen en zaterdagen vind je hier ook zuurdesembrood. Komt dat zien en proeven!

Waar: Prinsenstraat 16, Amsterdam

Wanneer: maandag t/m zaterdag 09  – 17 uur en zondag 10 – 17 uur

Zero zero

Zoek niet verder naar het lekkerste broodje van Amsterdam. Nieuwe hotspot Zero Zero, die onder dezelfde vlag valt als Ceppis, (waarover snel meer) heeft ze. Genie en chef-kok Marco bakt luchtige, knapperige zuurdesem schiacciatas en belegd deze met vers ingevlogen, topkwaliteit ingrediënten uit Italië. In de zaak gesneden San Danielle ham, druipende burrata en zoete, zongerijpte tomaten. Je blijft hier terugkomen, promesso.

Waar: Nieuwe Spiegelstraat 3A, Amsterdam

Wanneer: Alle dagen vanaf 10 in de ochtend tot +/- een uur of 16

Larette

Een stukje New York in Amsterdam-Oost. Larette ontstond uit de obsessie liefde voor eten en drinken en biedt een gevarieerd, culinair hoogstaand menu. Geïnspireerd op de Big Apple zijn de gerechten een eclectische mix van vele wereldse keukens. Van Legeay oesters tot Truffle Mac n Cheese, elk gerechtje is een lust voor het oog. Het cocktailmenu doet daar niet aan onder. Op vrijdag Soho night groove je tot in de vroege uurtjes op de dansvloer.

Waar: Veelaan 15, Amsterdam

Wanneer: woensdag tot zaterdag van 17  – 01 en op vrijdag van 17 – 03

Woodford Reserve

Maak de maandag je favoriete dagen van de week met Woodford Reserve. Het super-premium whisky merk uit Kentucky verzorgt van 6 maart tot 3 april elke maandag A Spectacle For The Senses. Tijdens deze bijzondere avonden word je, in samenwerking met 5 Amsterdamse cocktailbars van topniveau, meegenomen op een sensorisch avontuur. Het merk destilleert al sinds 1812 bourbons op ambachtelijke wijze. Door deze traditionele distilleertechniek te combineren met moderne wetenschap weet Woodford de perfect uitgebalanceerde bourbon te creëren. Drink je Old Fashioned tijdens een klassieke movie night of combineer de whiskey bij het sterrenmenu van restaurant Daalder; de 6 maandagavonden beloven een feest te worden. Reserveer jouw plekje bij de desbetreffende hostende locatie.

Wanneer & Waar:

Een ode aan Internationale Vrouwendag

Op 8 maart staat de positie en rechten van de vrouw weer centraal tijdens Internationale vrouwendag. We selecteerden twee mooie initiatieven voor je.

Maarliefst 7 restaurants organiseren verschillende culinaire events geïnspireerd op deze belangrijke dag. Sip van de speciaal ontwikkelde JOSAI cocktail (Japans voor vrouw) bij MOMO waarvan een deel van de opbrengst naar Free A Girl gaat. The Duchess komt met een unieke paarse versie van haar iconische Ice Cream Lady, een verrassend dessert waarbij het ijs vers gedraaid wordt aan tafel. Mr. PORTER serveert een speciaal vegetarisch menu deze week, bewijzend dat Ms. Fox niet alleen hoogwaardige vleesgerechten kan bereiden. Check de tijden, plekken en andere deelnemende restaurants hier.

Woman Art is een prachtig initiatief dat zich inzet om de kansen en gelijkheid van vrouwen in de kunstsector te vergroten. De maand maart staat voor hen geheel in het teken van Internationale Vrouwendag. Bezoek de exposities in de Hallen Studio’s, op het Mercatorplein of dompel je onder in de interessant onderwerpen die centraal staan tijdens de lezingen en masterclasses. Daar bovenop kun je bij de organisator van deze maand, Kiekie Art, bieden op kunstwerken van geselecteerde vrouwelijke kunstenaars. 15% van deze online print sale gaat naar UN Women en de rest naar de vrouwelijke maker.

Waar & Wanneer: Verschillende data en tijden

CinemAsia filmfestival

Van 7 tot 12 maart vindt een van de grootste en langstlopende Aziatische filmfestivals plaats in Amsterdam: CinemAsia. Bij Rialto de Pijp, Studio K en de OBA bekijk je een intrigerend aanbod van Arthouse films uit vele Aziatische landen. Het Competitie Programma bestaat dit jaar uit 7 films van opkomende filmmakers uit China, Japan, Indonesië, Taiwan, Thailand, Myanmar en de Filipijnen. Geen zin om naar de bioscoop te gaan? Je kunt de films ook thuis bekijken via CinemAsia at Home.

Waar & Wanneer: Check hier het schema

Heb jij een weekendtip die de volgende keer niet mag ontbreken? Mail hem naar redactie@yourambassadrice.com.

Britt Schepers