Weekendtips

Weekendtips week 45

mei maandoverzicht

Het is vrijdag, het weekend staat voor de deur en je hebt vast al heel veel plannen. Mocht je die niet hebben, dan zijn de weekendtips speciaal voor jou. Inspiratie in en om Amsterdam, variërend van cultureel tot feestelijk.

Blue Hour by Schradinova

Blue Hour, het meest magische moment van de dag wanneer de zon onder is maar het nog niet donker is. Tevens hofleverancier van mijn lievelingskleur, het allermooiste blauw ter wereld.
Rondom dat moment/thema heeft Janne Schra, zangeres, een serie schilderijen gemaakt. Janne is vooral bekend haar band Room Eleven waarmee ze de hele wereld over tourde, maar onder haar pseudoniem Schradinova schildert ze al sinds haar achttiende onder andere portretten. Bij Quartier Putain gaat ze nu portretten maar ook landschappen exposeren die die passen bij het thema ‘Blue Hour’.

De Baron, Janne Schra

De Baron, Janne Schra

Vandaag, vrijdag 11 november is vanaf 17.00 uur de feestelijke opening van deze expositie. De expositie hangt tot 1 december en is dagelijks gratis te bezichtigen. Alle schilderijen zijn te koop en worden per opbod verkocht. Geïnteresseerden kunnen hun bod mailen naar jeroen@janneschra.com. Elke dag zal het hoogste bod op haar website verschijnen. (je kunt bieden tot 29 november 12 uur). Zeker de moeite waard!

Waar?: Quartier Putain, Oudekerksplein 4, Amsterdam
Wanneer?: vanaf vrijdag 11 november t/m 1 december 2016

Le Bazarre

Soms vergeet ik het ook wel eens, maar er zijn ook heel veel leuke dingen te beleven buiten Amsterdam! Zaterdag a.s. in Utrecht bijvoorbeeld. Daar is tussen 12.00 en 18.00 uur een markt met vintage, design, tweedehands kleding, antiek, vinyl, grafisch werk, illustraties, eten, drinken & veel meer!   Le Bazarre is onderdeel van van het internationale muziekfestival Le Guess Who?.  Dát is dan weer het muziekfestival van Nederland voor experimentele, outside the box muziek. Allebei goede redenen voor mij om mij weer eens buiten de A10 te begeven.

Le Bazarre

Le Bazarre

Waar?: De Neude, Utrecht Centrum
Wanneer?: zaterdag 12 november, 12.00 – 18.00 uur

Dutch Decompression

Burning Man Netherlands organiseerde dit jaar voor het eerst een Nederlands feestje op de Veluwe en dat bleek een hit. De Dutch Decompression wordt voor de derde keer gehouden en bestaat uit twee delen. Het ‘Day time event’ van 15.00 – 22.00u met veel kunst, eten, drinken geïnspireerd op de Playa Spirit van Burning Man. ’s Avonds zijn er drie muziekarea’s met dj’s en gaat het feest los.

Who's going to Dutch Decom in 2 weeks? )'( ?#burningmannl #dutchdecompression

A post shared by Lucija Matic ✈️?✨ (@lucijamatic) on

Waar?: Radion, Amsterdam – zowel buiten als binnen. Overdag is entree gratis, voor het avondprogramma zijn nog kaartjes te koop
Wanneer?: zaterdag 12 november vanaf 15.00 uur tot zondag 13 november 06.00 uur.

Dream Out Loud – Stedelijk museum Amsterdam

Niet nieuw, maar wel echt heel erg de moeite waard is de tentoonstelling  Dream Out Loud in het Stedelijk museum. Het Stedelijk Museum presenteert met Dream Out Loud een groepstentoonstelling met een zeer actueel thema, namelijk social design. De 26 ontwerpers in de tentoonstelling dromen hardop over een betere wereld en zoeken naar oplossingen voor de problemen van nu zoals: wat doen we met onze enorme afvalberg? Kunnen we iets doen tegen alle fijnstof? Deze vormgevers gaan verder dan mooi design – ze bewijzen; het kan anders!

We Make Carpets, Stirrer Carpet, photo: Room on the Roof

We Make Carpets, Stirrer Carpet, photo: Room on the Roof

De tentoonstelling past in de traditie van het Stedelijk om talent vroeg te signaleren. Ook is het inmiddels een traditie om tweejaarlijks een tentoonstelling te organiseren die het nieuwste presenteert binnen een bepaalde kunstdiscipline. Dit gebeurt op basis van een ‘open call’, waarop kunstenaars en vormgevers kunnen inzenden. Voor deze editie over social design reageerden ca. 400 ontwerpers, met 750 projecten, waaruit een jury 26 deelnemers selecteerde. Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, zal dit najaar bekend maken welke werken worden aangekocht voor de collectie van het museum.

Next Nature Network. InVitroMeatCookbook recipe knitted meat

Next Nature Network. InVitroMeatCookbook recipe knitted meat

Een kleurrijke en vernieuwende tentoonstelling die je verder doet kijken dan alleen de kunst. Ik was hier afgelopen week, zoals jullie ook al konden zien op het Instagramaccount van Your Ambassadrice, en vind absoluut dat deze tentoonstelling  een rondje Stedelijk waard is. En als je er dan toch bent, er is nog zoveel meer moois te zien.

Met werk van o.a. Pieke Bergmans, Studio Drift, Formafantasma, Bart Hess, Hella Jongerius, Metahaven, Studio Roosegaarde en Boyan Slat.

Waar?: Stedelijk museum, Museumplein 10,  Amsterdam
Wanneer?: nog tot 1 januari 2017

Sabine de Witte