Travel

Weekly #5 Weekje Parijs

2015-01-25 12.34.44
In deze weekly neem ik je mee naar mijn afgelopen week in Parijs. In 2013 besloot ik dat ik het liefst in de Franse stad wilde wonen, in 2014 bezocht ik de stad minder dan ik zou willen maar bleef het verlangen en nu wilde ik uitvogelen hoe Parijs in 2015 zou aanvoelen. De treintickets waren 3 maanden van tevoren (tip: goedkoop!) geboekt en na de aanslagen heb ik lang getwijfeld of ik wel zou gaan. Uiteindelijk besloot ik het gewoon te doen. Dus stapte ik zondag in alle vroegte in de trein naar Parijs.

Maandag
avenuestory
sabine-hoteldeville
peninsula
peninsula-lezen-lobby
colette
lafavorite
lebristol-bar
Maandag had ik mezelf een vrije dag gegeven om te kunnen genieten van de stad. Het was lekker weer, koud maar zonnig. Ik werd wakker in het heerlijke AvenueStory appartement in het 1e arrondissement, vlakbij Chatelet. Stiekem macarons snacken als ontbijt tussen alle design furniture en kunstwerken, geen verkeerd begin van de week. Vervolgens bezocht ik eindelijk het nieuwe Peninsula, achter Champs-Elysees. De Amerikaanse keten heeft met het Peninsula hotel haar eerste hotel in Europa geopend. Het is werkelijk prachtig, niet zo Amerikaans als ik had verwacht. Eigenlijk was alleen de bar echt Amerikaans ingericht. De lobby is lekker licht en het Chinese restaurant verklaart de ietwat Oosterse invloeden overal. ’s Middags was voor window shopping, lunch bij Colette en inslaan bij Uniqlo. Helaas vind ik geen goede vervanger voor mijn lievelingsjeans, die na 3 jaar echt kapot is. ’s Avonds kon ik niet meer, de Sushishop (favoriete sushi adres in Parijs) bezorgde heerlijke sushi en daarna viel ik heerlijk in slaap.

Dinsdag
avenuestory
cafe-madam
thee-usedbookscafe
2015-01-22 15.01.12
merci
Stiekem iets langer geslapen dan de bedoeling was, maar mijn bed lag dan ook zo lekker! Tijd om in te pakken, na 2 nachten luxe appartement verkas ik naar ’s middags naar een airbnb’tje in Le Marais. Ontbijten doe ik bij café Madam, vlakbij het appartement. De Rue Saint-Denis was nog niet zo lang geleden rosse buurt, maar inmiddels zitten er steeds meer leuke tentjes zoals Madam. Perfect voor ontbijt of brunch! Daarna uitchecken en al UberPop’end naar Le Marais. Mijn airbnb is klein en duidelijk met de Franse slag schoongemaakt, maar prima voor de rest van mijn verblijf. Het is vooral gekozen op de ligging, bovenin Le Marais. In deze buurt heb ik een hele maand gezeten in 2013 en ik ken het er goed. Er zitten veel leuke barretjes, restaurants etc. ’s Middags werk ik bij Merci, op loopafstand. De winkel blijft heerlijk, het Used Bookstore café is heerlijk om te werken en ondertussen lekker mensen te kijken. ’s Avonds heb ik afgesproken met een bekende, we doen een drankje bij Le Mary Celeste en mijn avondeten bestaat uit oesters in allerlei variaties. Nom nom, ik weet weer waarom ik zo van Parijs hou 😉

Woensdag
2015-01-21 12.14.53
Woensdag werk ik veel in het appartement. Ik maak kennis met de man van de boulangerie op de hoek, die me allerlei lekkers cadeau geeft omdat ik zo’n ‘belle blonde’ ben die zo leuk probeert Frans te spreken. Reality check 🙂 ’s Avonds heb ik afgesproken met een vriend, we drinken cocktails bij Candelaria en eten er Mexicaans. Zo’n leuke spot, je moet het hele restaurant door om in de hidden bar te komen, maar die is absoluut de moeite waard!

Donderdag
2015-01-22 12.45.40
2015-01-22 09.24.59
2015-01-22 11.05.22
Donderdag is het kkkoud! Ik wilde eigenlijk op een Velib’je naar mijn afspraak in het 14e, maar pak toch de metro. Daar word ik aangeklampt door een oude dame die bang is voor 3 jongeren verderop met een grote sporttas, daar past immers makkelijk een Kalasnikov in. Ouch, natuurlijk had ik op straat al gemerkt dat er veel politie en zelfs het leger overal op de been is om redacties, Joodse gebouwen en overheidsinstanties te bewaken, maar er echt over gesproken met een Parijzenaar had ik nog niet. Bij de metro was me al opgevallen dat mensen toch wat vertwijfeld blijven dralen, niet helemaal zeker wetend of ze wel met de metro willen gaan.
Uiteindelijk stap ik uit bij Alesia en loop ik naar Hotel Max. Ik heb er afgesproken met Ghislaine, zij doet de marketing en communicatie voor Hotel Max en Hotel Fred (de images in deze post doen het niet, working on it), waar ik tijdens Kroningsdag sliep. Ze liet me het hotel zien, we praatten over Parijs, Nederland en nog veel meer en de tijd vloog voorbij. Hotel Max is klein maar super mooi en ik weet waar ik slaap tijdens mijn volgende Parijs tripje!
Daarna liep ik door Saint-Germain de Pres naar mijn lunchafspraak bij RUC. Het is dan wel koud, de zon schijnt en Parijs is te mooi. Vervolgens heb ik werkoverleg en loop ik vanaf Rue Saint Honoré terug naar het appartement. Op de terugweg kom ik langs de plek waar de redactie van Charlie Hebdo is gevestigd. Alles is hermetisch afgezet, overal zijn teksten, tekeningen en bloemen terug te vinden en er zijn veel mensen die in ijzingwekkende stilte de plek des onheils bezoeken. Zelfs de plas bloed van de in zijn hoofd geschoten agent is terug te vinden. Kippenvel.
2015-01-22 14.13.57
2015-01-22 14.17.12
2015-01-22 15.12.27
Ik heb veel vrienden die werkzaam zijn als journalist of op een andere manier iets in de media doen, dat en het feit dat het in Parijs, 3 straten vanaf mijn appartement is, maken het nog dichterbij. Ik laat een roos achter en kom verkleumd en een beetje ontdaan terug. Het voelt echt even alsof er oorlog is en hoewel ik nog wat probeer te werken, kan ik het moeilijk los laten.
Gelukkig heb ik ’s avonds afgesproken voor een after work bij café La Fusée met een vriendin. Ze is verloofd en weet dat ik gek ben op gluhwein, dus daarmee vieren we dit mooie moment. Ze laat me bruidsjurken zien en verteld honderd uit over de plannen. Vervolgens bespreken we de toestanden van afgelopen week, de invloed ervan op het dagelijks leven en haar plannen om Parijs te verlaten. Het was voor haar de druppel. We sluiten de avond af met het uitwisselen van leuke exposities en hotspots. Ik haal nog snel iets te eten bij de bevriende bakker, die weer allerlei zoetigheid in mijn tas stopt en me ontzettend matst. Hij roept me nog na dat hij blij is dat ik wat vrolijkheid kom brengen in deze gekke tijd.

Vrijdag
ballroom
Vrijdagochtend sta ik vroeg op, ik ga weer een aantal start-ups mentoren bij The Family. Zo leuk om te doen! Ik hoor ontzettend leuke pitches, ze vertellen vol trots dat ze mijn eerdere tips en presentaties erg bruikbaar vonden en ga vol energie de deur uit. Ik spring in de metro richting Bois de Bologne, om het Foundation Louis Vuitton te bezoeken. De kunstwerken en expositie vind ik mwah, de architectuur van het gebouw daarentegen… wow! De omgeving is er ook prachtig en na wat rondwandelen ga ik op een bankje zitten en muziek luisteren. Ondertussen schrijf ik op wat ik de hele week ergens heb gevoeld maar probeerde weg te stoppen. Parijs voelt niet meer zo als thuis als voorheen. Ik weet even niet of ik er op korte termijn nog wil gaan wonen. Parijs is momenteel de duurste Europese stad, maar zowel economisch als politiek gaat het alles behalve goed. Veel vrienden hebben de stad al verlaten of gaan op korte termijn weg, door de aanslagen lijkt het zeker in Le Marais net oorlog en op de gekste plekken moet je de inhoud van je tas laten zien, verklaren wat je gaat doen en waarom je ergens naar binnen wilt. De onbezonnenheid is weg, het is nog lastiger om met onbekenden in contact te komen en zelfs jongere mensen zijn meer op hun hoede. In zo’n stad hoef ik niet te wonen. Natuurlijk heb ik Parijs jarenlang geromantiseerd, voor mijzelf, maar ook het idee om er te wonen. Hoewel het heerlijk is om er weer te zijn, de Eiffeltoren nog steeds mijn grote liefde is en fietsen door de stad me intens gelukkig maakt, is dit niet wat ik gewend ben. Als ik het heb opgeschreven lijkt het bevestigd en ergens geeft het ook weer rust. In Amsterdam heb ik een heerlijk huis, fijne vrienden en met de trein ben je in no time alsnog in Parijs. Dan maar geen Parisienne.
’s Avonds eet ik met een bevriend stel bij OZO, waar ze Franse keuken en Spaanse tapasporties combineren. Het eten is heerlijk, we hebben goede gesprekken over next steps, politiek en economie. Ook zij gaan de stad verlaten en hoewel ze mijn plannen om in Parijs te gaan wonen nooit hebben afgekeurd, zijn ze blij dat ik heb ingezien dat het op dit moment misschien niet de juiste move is. De wijn vloeit rijkelijk, het toetje is verrukkelijk en omdat we elkaar niet zo vaak zien kan de avond niet lang genoeg duren. We sluiten af met champagne bij Ballroom, de speakeasy van Beefclub, een plek met bijzondere herinneringen. We proosten op het leven, freedom of speech en de mogelijkheid om vrij te kunnen reizen, waardoor we elkaar altijd weer tegenkomen. Een bijzondere avond.

Zaterdag
dessert
2015-01-24 15.28.35
2015-01-24 15.27.06
louvre
Slaap ik uit en ben ik een tikkeltje brak. Als ik de gordijnen open doe is het weer een stralende dag en ik haast me daarom naar buiten. Tegen de brakheid brunch ik met een MacDonalds, struin ik uren door de stad, bezoek ik Fondation Cartier en blijf ik wanhopig zoeken naar de perfecte grijze jeans om mijn favoriet te vervangen. Mission impossible! ’s Avonds eet ik met een mede-Parijs liefhebber bij hidden gem Connétable, aangeraden door de bakker en de airbnb host. De bar beneden ziet er niet heel uitnodigend uit, maar het restaurantdeel is schattig en knus. De prijzen zijn bijzonder goed voor Parijse begrippen en het eten wordt per gang alleen maar beter. Leuke gesprekken, goede wijn en 3,5 uur later weer buiten staan. Heerlijk! Daarna doen we nog een drankje bij Little Red Door, een cocktailbar die aangeraden werd door citizenMag, en toevallig heb ik afgesproken met 2 vrienden die ik via citizenM ken en ook in Parijs zijn. Hoe leuk! Na gin tonics houden we het voor gezien. Als ik naar huis loop kom ik nog een bekende tegen op straat, waarmee ik eerst bij Candelaria en daarna bij club Cud beland. Mooie avond weer.

Zondag
2015-01-25 13.20.16
2015-01-25 19.18.22
2015-01-24 14.12.20
Uitslapen is er niet bij, ik ‘moet’ naar Maison d’Objet, de woonbeurs. Het is een flinke reis naar Paris Nord Villepinte, maar de beurs is het zeker waard. Het is zó groot en mooi, ik weet niet waar ik kijken moet. De stand van Tom Dixon is mijn favoriet, maar ook Kvadrat, Muuto en Poll’s Potten maken indruk. Ik heb een aantal stands waar ik langs ga als research voor een project, dus veel foto’s om hier te delen heb ik niet, I was on a special mission ;-). Heel veel tijd om rond te kijken heb ik ook niet, ’s middags heb ik afgesproken voor een high tea bij Mariage Freres. De thee en zoetigheid smaken heerlijk, mijn gezelschap is ontzettend leuk en inspirerend en de tijd vliegt voorbij. De straat wordt een tijdje afgesloten vanwege een bommelding, dus moet ik me nog haasten om mijn koffer te halen en in een Uber naar het station te springen. Mijn Parijse avontuur is weer ten einde. Het voelt deze keer iets meer definitief, omdat ik voor mijn gevoel het hoofdstuk ‘Parisienne worden’ heb afgesloten. Wellicht dat ik er dit jaar nog een maandje ga zitten om een taalcursus te volgen, maar de verhuisplannen staan voorlopig in de kast. Merci Paris, het was weer fijn. Om in de stad te zijn, vrienden weer te zien en te genieten van het heerlijke leven, eten en drinken. Hallo Amsterdam, je voelt steeds meer als thuis.

Ondertussen bezocht Anne de show van Addy van de Krommenacker in Laren en Club Brilliant in het kader van de Amsterdam Fashion Week. Leuke inspiratie!
club-brilliant
addy-afwss15

Sabine de Witte