Travel

Weg met het donker

Sint is nog maar amper de deur uit of iedereen is alweer in de weer voor kerst. Kerstboom halen, optuigen, kaarsjes, lampjes, gezelligheid. Morgen liggen de pepernoten, taaipoppen en chocoladeletters in de opruimingsbakken en worden ze vervangen door kerstkransen, kerstmannen, de luxe supermarktlijnen en omgeven door hulst en kitsch.

De dagen worden steeds korter, het donker lijkt iedere dag weer een beetje vroeger haar intrede te doen. Dus trekken wij alles uit de kast om het ‘gezellig’ te maken, want donker is slecht. Het moet licht, vrolijk, knus en bovenal gezellig. Dat meer dan de helft van alle Nederlanders deze maand het liefst zou overslaan, daar trekken we ons niets van aan. Je kunt er niet omheen, de kerstliedjes achtervolgen je overal, de magazines laten alleen maar gezellige familiediners zien. En dan ga ik me afvragen, hoeveel families zitten er nog oprecht gezellig en compleet bij elkaar?

In deze tijden van gebroken gezinnen, individualisme en egocentrisme, waarin aan tradities weinig waarde meer wordt gehecht, is een complete kerst niet zo gewoon. Bij ons gelukkig nog steeds wel het geval. Net als met Sinterklaas kon ik altijd enorm genieten van alle dingen er om heen. Op zaterdagmiddag met z’n allen de kerstboom optuigen met op de achtergrond kerstliedjes en erna kerstkransjes en thee. Een echte piek, ieder jaar dezelfde ballen en kerstster voor het raam. Iets stoms als met z’n allen de gekregen kerstpakketten uit pakken, kerstkaarten ophangen en zelfs de kerstboodschappen doen.

Zelf heb ik geen plek voor een echte boom, de katten zouden hem aftuigen nog voor hij een dag zou staan. Dus heb ik een kleine nepper met mini-ballen en lampjes. En transformeer ik de schouw tot kerstig tafereel, met een hanger voor de kerstkaarten etc. Het gaat niet om de boom zelf, maar de herinneringen en de rituelen.

In deze donkere maand gun ik iedereen veel licht en warmte. Maar wel oprechte, geen nep-shit zoals blauwe led-lampjes en nepsneeuw. Dat licht en die warmte zit niet in de grootst mogelijke kerstboom in je woonkamer, maar in je hart en je persoonlijkheid. Juist op deze dagen moet je dat nog iets meer open stellen voor anderen. Mensen die niet op goede voet met familie staan en zich daardoor nog meer alleen voelen, familieleden hebben verloren of om andere redenen niet samen zijn. Licht je naasten bij, zo zit er niemand in het donker.