Travel

Wie kent Nederland?

Behalve dat het een nieuw programma op RTL4 is, is het ook een waarheid als een koe. Ik heb het niet over de stereotypes over ons landje, met de tulpen, de molens en de klompen. Of over ons Nederlanders zelf. Maar over ons land.

Ik ken Nederland duidelijk niet goed. Want nog al te vaak kom ik op plaatsen waar mijn mond open valt van verbazing. De Utrechtse Heuvelrug, de dijkjes in Leerdam en omstreken, de wijngaarden en pittoreske dorpjes in Zeeland maar ook de Friese waterlanden. Alles is relatief dichtbij, maar je hoort vaak alleen fietsverhalen van je opa en oma of wandelverhalen van je oom die het Pieterpad loopt. Niet echt uitnodigend voor wat sightseeing Holland. Een doodzonde eigenlijk. Vandaag was het super mooi weer. Overboord gingen mijn eigenlijke plannen, voor een ‘ontvoering’ langs de Friese ‘kust’. Het IJsselmeer dus.

Een stukje mooi Nederland (Zeeland)

Een stukje mooi Nederland (Zeeland)

Je kijkt je ogen uit in de dorpjes zoals Sloten, Warns, Stavoren en Hindeloopen. Prachtige oude centra, smalle straatjes, authentieke lantaarnpalen, wijdse uitzichten en overal bruggen, watertjes en zeilboten. Een schilder zou er z’n hart op halen. Op de dijkjes dartelen de lammetjes (en als je mij een beetje kent, zou ik ze het liefst allemaal mee willen neme), zwermen muggen, wilde bloemen plukken uit de berm. En dan uit het niets, als je op de dijk staat, een lang zandpad naar beneden. Aan het eind, op de rand met het water een rieten hut als vogeluitkijk. Maar vanaf het dijkje leek het een plaatje uit een van de vele reisgidsen. Een Thais relaxoord ofzo.

Morgen gaan we naar een oud-collega van lief in Apeldoorn. Die kant op verbaas ik me ook altijd over het heuvelachtige, het groene gebied en de prachtige huizen. Maar eerst een tripje Blauwe Blokkendoos. De prullenbak is stuk en we willen die stoelen uit de PS collectie toch even ‘live’ zien.

Misschien moeten we die reisgidsen wat meer links laten liggen en er gewoon es wat vaker op uit in ons eigen landje. En dat programma op RTL4? Na 5 minuten zapten we weg. Nicolette van Dam presenteert leuk, maar als eerste gasten Bastiaan van Schaik en Judith Osborn, waarbij poes, schat, darling etc. over en weer ging, haakten we na 5 minuten af. Nice try though!

WieKentNederland aflevering 1

WieKentNederland aflevering 1