tips

Winterstrijd

Wintertijd, winterstrijd

Afgelopen weekend ging de wintertijd in. Velen zien het als verademing; een uur langer slapen, ’s ochtends is het langer licht en ’s avonds sneller donker. Ik ben al 2 dagen van slag. Het gevoel alsof ik een jetlag heb. Vanochtend lag ik om 5.30u wakker te kijken, de tijd waarop ik in de zomertijd (6.30u) op zou staan. Nu zit ik te gapen achter mijn laptop, verlangend naar een bord warm eten, uurtje bankhangen en mijn bed. Voor mij is de wintertijd de komende dagen een behoorlijke winterstrijd, waarin mijn biologische klok hevig protesteert. Stom eigenlijk, want in Spanje is het het hele jaar door vroeger donker en heb ik er veel minder problemen mee.

Medicijn

Als ik mijn Twitter timeline moet geloven, ben ik niet de enige die er last van heeft. Kinderen raken uit hun doen, huisdieren zijn van slag en ondanks het beet je meer ‘licht’ in de ochtend leek het alsof er deze maandagochtend nog meer mensen problemen hadden om hun bed uit te komen. Omdat ik hier al langer last van heb, heb ik al een aantal ‘medicijnen’ ontdekt om toch zo snel mogelijk van deze winterstrijd af te komen. Winnen ga ik het toch niet van de natuur, dus kan ik me er maar beter bij neerleggen.

 • 1 keer per week naar de zonnebank, het liefst een paar dagen nadat de wintertijd is ingegaan. Extra licht, ontspanning, warmte en de aanmaak van vitamine D. Meestal ga ik uit kantoor, even een kwartiertje. Niet zozeer voor de kleur, maar puur voor een boost van het licht. Wel goed insmeren, juist omdat je huid nu sneller droog en geïrriteerd is door droge cv-lucht, gebreide truien en snijdende kou.
 • Smeren, smeren, smeren. Ik vind het een traktatie om in de winter een avondje niks te doen, in een warm bad met een flinke scheut babyolie te duiken en daarna te tutten met een masker, vette bodylotion en handcrème. Prima remedie na een lange dag binnen, muziekje en kaarsjes aan, filmpje of een stapel magazines en een theepot met koekjes erbij. Mag ik 1 herfststorm alstublieft?
 • Herfstwandeling maken. Als het weer het toelaat, loop ik het liefst de hele herfst. ’s Ochtends naar kantoor, ’s middags een rondje door de buurt, ’s avonds weer terug. Op dit moment is niet alleen het weer, maar ook de veiligheid op straat boosdoener, er wordt heel wat afgeroofd en overal hangen waarschuwingen dat je vooral op je telefoon moet passen. Jammer is dat. Maar geen excuus, tijdens de lunchpauze een frisse neus halen, in het weekend naar het bos of het strand, gewoon doen. Met je haar in de wind, schoppend tegen de herfstbladeren en lekker diep de frisse herfstlucht opsnuiven. Ondanks de winterstrijd vind ik de herfst een heerlijk seizoen. Vooral op Indian Summer-achtige dagen. Is het weer te slecht voor een wandeling? Zet ondanks de kou een raam open. Frisse lucht zorgt dat je een stuk productiever bent!
 • Boek een tripje. Een zonvakantie, korte citytrip naar warmere bestemming of juist de echte kou in. Het gras is altijd groener bij de buren en ook de herfst of winter lijkt in een ander land altijd mooier.
 • Spot aan! Licht is wondermiddel. Niet dat vieze witte tl-buizenlicht, maar daglicht lampen. Kantoor The Social Room hangt vol met (dimbare) verlichting zodat we ook tijdens de donkere dagen genoeg zien zonder met onze ogen te knijpen en binnen niet te veel merken van de donkere, grijze dagen. Licht motiveert en maakt de winterstrijd een stuk makkelijker. Bovendien is een wandeling tijdens koopavond super gezellig door al die kerstverlichting en sfeerlampjes!
 • Kleed je op het weer. Jep, we hebben veel regen. Daardoor komen we zeiknat aan op kantoor, zitten we in stinkende trams en is een druildag niet echt motiverend om je bed uit te komen. Als het regent trek ik geen jeans aan. Die blijven eeuwig nat. Een panty is snel droog, hakken dragen is vragen om natte voeten en je haar uitgebreid föhnen voor je zo’n bui door moet is ook zonde van de tijd. Ik kocht een vrolijk gele regenjas, kocht vorig jaar in New York Marc Jacobs x Native Duck boots waarmee ik de regen hier ‘stylish’ kan trotseren en als ik het echt slecht trek ga ik gewoon slecht weer liedjes zingen, hardop. Als het koud is trek ik mijn bontjas aan en zet een hoed of een muts op, trek een extra panty aan en body’s zijn voor mij key items in de winter. Ik heb een hekel aan kou, presteer slecht als ik het koud heb en als ik eenmaal koud ben dan heeft mijn lijf moeite om warm te blijven. Ik kan er maar beter in mee gaan. Vol bewondering kijk ik nu al naar dames in korte rokjes, met blote voeten en pumps. Daar ben ik een maand geleden al mee gestopt. Het wil niet zeggen dat praktisch moet wijken voor stijlvol, weer mag nooit het excuus zijn om er niet goed uit te zien!
 • Chocolade. Puur, gevuld, wit met framboos en knetters. (OMG, deze special edition van Tony Chocolonely is fantastisch!) Het geeft je echt even een opkikker, door de endorfine, suikers en het gevoel van jezelf trakteren. Zeker met iedere dag een stukje pure chocolade is helemaal niets mis!
 • Good food. Pompoensoep, erwtensoep, stamppot, af en toe pepernoten of ander snoepgoed. Je lichaam heeft in de winter bewezen meer energie nodig om hetzelfde gedaan te krijgen. Geef dat ook, maar met mate. Soep als lunch is perfect, laat de vette extra’s bij de stamppot weg en neem eens een mandarijn in plaats van een handvol pepernoten.
 • Kerstmarkt bezoeken. Klinkt suf, maar het is super leuk om in de wintersfeer te komen. Een glas glühwein, warme choco of sauerkraut mit wurst, lekker rondslenteren langs kraampjes en vuurkorven. Ik ga binnenkort naar een kerstmarkt in Keulen en heb gisteren het thema van de kerstboom van dit jaar al bedacht. Koper & uilen. Dat shopt daar een stuk makkelijker.
 • Het weer kunnen we niet veranderen, maar we kunnen er wel iets leuks van maken! Wat nou winterslaap of winterstrijd, dolle pret!

  boots in New York

  Rainproof Marc by Marc Jacobs x Native Duck boots

  regenjas Petit Bateau

  Sabine de Witte