Travel

World Sight Day

Vandaag is het World Sight Day. Als je geen bril of lenzen draagt, is de kans klein dat je hier iets mee hebt. Ik ben sinds kleins af aan ‘oog patiënt‘ dankzij een lui oog en sinds mijn 15e brildrager. Voor het gemak en omdat ik het mooier vind, draag ik meestal lenzen, maar ’s ochtends grijp ik als eerste naar mijn bril. Gelukkig ben ik ‘bijziend’ en zie ik vooral op afstand niets. Dubbele pech; dankzij mijn luie oog zie ik geen diepte en met nachtblindheid ben ik helemaal een gevaar op de weg. Dan ondervind ik er de meeste hinder van; in het donker op de fiets. Of als ik in het buitenland niet mag autorijden. Die oogafwijking van mij wijkt nogal af van de gebaande paden, waardoor ik niet verzekerd ben achter het stuur.
Allemaal luxe problemen; ik kan kiezen uit meerdere brillen variërend van Ace & Tate tot designer exemplaar en of ik toch niet liever lenzen draag. In Amsterdam heb ik geen auto nodig en tot nu toe kom ik overal op mijn fietsje zonder kleerscheuren vanaf.

Hoe vaak ik mijn ogen vervloekt heb, gebaald heb van die bril, dat is vast niet op 2 handen te tellen. Terwijl het eigenlijk een enorm voorrecht is. Het is niet vanzelfsprekend dat je hulpmiddelen kunt aanschaffen die je weer laten zien. Daarom vind ik het belangrijk om hier aandacht aan te geven. Zonder bril of lenzen zou ik maar 2/3e van al het moois dat ik mag ontdekken meekrijgen. Het is toch zonde als je dat beetje scherpte altijd mist? Dat is helaas voor veel mensen het geval. Die leren niet lezen, fietsen of studeren omdat een bril niet te betalen is. Of omdat ze een oogafwijking hebben die alleen door een operatie te verhelpen is. Ik kan me daar weinig bij voorstellen. Op mijn 16e koos ik om cosmetische redenen voor een oogoperatie. Die kans kreeg ik zomaar in mijn schoot geworpen. Als dat wel kan, waarom kan het in armere landen dan niet voor medische noodzaak?

worldsightday invite

TOMS probeert meer awareness te krijgen voor World Sight Day. Deel vandaag op Instagram, Twitter, Facebook wat zien voor jou betekent en gebruik de hashtag #givesight. Zij hebben onlangs een zonnebrillenlijn gestart en net als met de schoenen, gaat een deel van de opbrengst naar organisaties die zich inzetten voor een beter zicht in ontwikkelingslanden.
Vanavond is er in de TOMS Flagship store in Amsterdam een pop-up gallery waarbij alle foto’s met de hashtag #givesight worden vertoond, waar een winnende foto uit wordt gekozen. Zie ik je daar vanavond? Vergeet niet je bril op te zetten en jouw #givesight verhaal te delen.

worldsightday

Sabine de Witte