gastronomie

World’s 50 Best Restaurants 2024

Mocht je net als wij een sucker voor lijstjes zijn, dan hebben we er vandaag weer eentje voor de fijnproevers. Want vandaag is de World’s 50 Best Restaurants lijst bekend gemaakt. Opvallend is dat de top 3 dit jaar uitsluitend bestaat uit Europese restaurants, en in vergelijking met vorig jaar flink is opgeschud.
Mocht je nog culinaire reisinspiratie zoeken, dan is deze lijst ideaal om aan te houden tijdens het tickets boeken. Hang vooral meteen aan de lijn met je Centurion/Revolut whatever lifestyle services als je nog een plekje bij deze top 3 wilt bemachtigen komend jaar, want we verwachten weer een heuse reserveringsrun.

De top 3 beste restaurants ter wereld zijn:

#3 Table by Bruno Verjus in Parijs

Table vond vorig jaar voor het eerst een plek in de top tien, en heeft met haar open keuken waarbij iedere plek praktisch een chef’s table is zonder dat je bij je gezelschap op schoot zit – er zijn zelfs private nooks om je toch romantisch een beetje af te kunnen sluiten. Iedere handeling uit de keuken volgen, van niks naar gerecht op een bord voor je, dat is het schouwspel. Tel daarbij de originele smaken op, het Colours of the Day gerecht dat dagelijks verandert op basis van de op handen zijnde kruiden, specerijen en groente, de vriendelijke service, uitstekende wijn en het geweldige eten op, en je belandt in en aan de wereldtop. Complimenten voor Bruno Verjus, die Parijs weer hoog laat eindigen zonder Frans klassiek te zijn.

#2 Asador Etxevarri in Axtondo

Ja het Baskenland in de top drie, dat is geen verrassing. Victor Arguinzoniz gebruikt zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten voor het tasting menu van 14-gangen. Niet gek als je op zo’n prachtige plek, midden in een dorp omgeven door bergen zit. Vorig jaar nog net buiten de top drie met een vierde plek, maar het feit dat mensen de hele wereld over reizen om zich hier culinair onder te laten dompelen in een onvergetelijke smaaksensatie, dat laat haar sporen na. Hoofdrol speelt in ieder gerecht de gril, zelfs bij het dessert, en of er een andere bereidingsmethode zo goed aansluit bij haar grillig groene omgeving, dat betwijfelen we. Opvallend: Asador Etxevarri heeft alleen in 2009 geen plekje weten te bemachtigen in de World’s 50 Best Restaurants, dus hoeft zich niet meer te bewijzen, het is bijna een klassieker. Met nu natuurlijk nog maar één missie; nummer 1 worden.

disfrutar worlds 50 best restaurants nummer 1

#1 World’s 50 Best Restaurants nummer 1 is Disfrutar, Barcelona

Dit is een heel fijn 10-jarig jubileum cadeau voor het team achter Disfrutar. Met drie-eenheid aan chefs Oriol Castro, Eduard Xatruch en Mateu Casañas hebben ze de perfecte formule te pakken; verrassende fantasierijke gerechten, kooktechnische excellentie en een speelse presentatie. Het talentvolle duo ontmoette elkaar als jonge broekies in het iconische (en vijf keer World’s 50 Best Restaurants winnaar) El Bulli – waar anders – en droeg de overwinning dan ook op aan gastronomie in Spanje. Voor een ervaring hier moet je klaar zijn voor een culinaire ervaring van maar liefst 30 gangen, waarbij je kan kiezen uit Classic of Festival. Wees niet bang voor een zit van 8 uur, het tempo ligt hoog, aan entertainment is gedacht en humor is belangrijk, ook in een sterrentent.

Persoonlijke aanbevelingen

Niet alleen zijn we dol op het maken van lijstjes, ze aftikken is nog veel fijner. Hoewel we nog heel wat restaurants te gaan hebben, kunnen we absoluut bevestigen dat Nobelhart & Schmutzig in Berlijn op #43 absoluut de moeite waard is. Vergeet alle pretenties, veel puurder en oprechter ga je het niet krijgen. Op #36 The Jane bij onze zuiderburen in Antwerpen, persoonlijk ga je hier echt voor het eten en niet per se voor de service. Maar wellicht was dat een gevalletje pech. Op #30 Tim Raue, ook in Berlijn, en hier gaan we het binnenkort uitgebreid over hebben. Op #14 weer een geliefde Spanjaard, Quique Dacosta in Denia. De eerste reservering die we er ooit hadden, werden we last minute gecanceld, want Brad Pitt en Angelina Jolie wilden komen lunchen, kwamen aan met de heli en huurden de hele tent af. Toen hadden ze het nog leuk samen. De tweede lunchpoging was het absoluut waard. De gerechten waren kunstwerken, Quique een van de vriendelijkste chefs ooit ontmoet en het interieur deed denken aan Dali, die in die contreien geen onbekende was. Septime op #11 in Parijs is een van de eerste culinaire persuitnodigen die ik ooit kreeg en een subliem culinaire herinnering, daar zou ik iedere Parijs visit met liefde eten.

Waar zou jij graag een tafeltje bemachtigen?

Je vindt de volledige lijst hier.

Sabine de Witte