Cocooning

Yoga Nidra: het middel voor rust, zelfs op reis

yoga nidra Eliane Bernhard

Het voordeel van ouder worden voor mij: meer voor mijzelf durven kiezen. Wat soms best een opgave is gezien alle verschillende verwachtingen en verlangens van je omgeving. Maar uiteindelijk heb ik geleerd: iedereen heeft op den duur meer aan een blije Sabine. Een van de vrijheden die ik mijzelf heb gegeven is het volgen van Yoga Nidra. Eliane Bernhard heeft mij tijdens deze lessen geleerd om mijn lijf tijdelijk uit te schakelen en mijn hoofd leeg te maken, om uiteindelijk je geest de vrije loop te laten. Klinkt zweverig misschien, maar dat is het zeker niet!

Yoga nidra, wat letterlijk betekent “slaap van de yogi’s”, is een soort yoga die wordt gebruikt om zich zowel geestelijk als lichamelijk voor te bereiden alvorens diepere niveaus van bewustzijn door meditatie te zoeken. In veel gevallen wordt yoga nidra opzichzelfstaand beoefend als een dagelijkse ontspanningstechniek. Aanhangers claimen dat een half uur yoga nidra gelijkstaat aan drie uur gewone slaap, hoewel regelmatig gebruik niet wordt aangeraden omdat lichaam en geest nog altijd voldoende rust door natuurlijke slaap behoeven.

Yoga Nidra: reis naar je eigen bestemming onbekend

Deze bijzondere yoga-vorm is een ontspanningstechniek waarbij je helemaal tot rust komt. Je begint met een paar yin-oefeningen om je lijf voor te bereiden op de intensieve ontspanning. Daarna ga je liggen onder een warme deken en praat een Yoga Nidra docent je vervolgens naar totale ontspanning. Door te focussen op deze stem dwaal je langzaam af en je onderbewustzijn brengt je in een staat waarbij je niet slaapt, maar ook niet helemaal bewust bent van je omgeving. In slaap vallen mag, maar wat nog leuker is, wanneer je lege hoofd je mee neemt op reis. Soms lijkt het net alsof je op een warm strand ligt, soms maak je ineens een sprong naar je kindertijd of beland je op een hele fijne roze wolk.
Het mooie van deze yoga vorm vind ik dat je dit overal kunt doen. Met een koptelefoon op in het vliegtuig, ‘s avonds voor het slapen gaan of juist voordat je aan een drukke dag begint.

Bij mij merk ik na een les dat ik drie dagen loop te stuiteren van de energie, mijn hoofd ‘opgeruimd’ voelt en ik mezelf een stuk minder gespannen en gestressed voel. Er zijn verschillende theorieën over hoe yoga nidra zo helend kan zij, ik kan je van harte aanraden om de website van Eliane eens raad te plegen.
Ook is dit de manier om nog een beetje overeind te blijven met een jet lag. Uiteraard moet je ook gewoon zoveel mogelijk nachtrust proberen te pakken, want het is geen vervanger voor je gewone slaap. Maar het kan je bij slaaptekort wel op de been houden en je weer een beetje opladen!

Luxe ’boutique’ yoga

Zelf luister ik wel eens podcasts van andere teachers, maar eigenlijk zijn mijn Yoga Nidra ervaringen het fijnst op de stem en in aanwezigheid van Eliane. Waar zij is met de Deeprelax lessen, ga ik. Inmiddels geeft ze iedere maandagavond les op haar ‘eigen’ locatie aan de Amstel, wat bijna aanvoelt als een luxe boutique hotel. Een warme ruimte waar je je meteen op je gemak voelt, die dankzij de aromatherapie van Rock Your World heerlijk ruikt en ze geeft zelfs massages. Eliane geeft hier ook trainingen aan toekomstig Yoga Nidra docenten en organiseert hier ook regelmatig langdurigere retreats.

Tijdens Hotelnacht organiseerden we samen Yoga Nidra in het Andaz hotel en dat paste ook echt perfect.

Wil je weten of het wat voor jou is? Op de site van Eliane staan 2 podcasts en je kunt altijd een losse les volgen!

Sabine de Witte