Travel

Zakynthos: een eiland om bij weg te dromen

zakynthos

Snipverkouden ben ik, het regent en tot overmaat van ramp begin ik ook nog eens te vervellen. Zeg maar dag tegen dat mooie bruine kleurtje. Het contrast tussen een heerlijke Griekse hittegolf en het druilerige Drenthe kon niet groter zijn. Mocht je nog een heerlijke vakantiebestemming zoeken, of al een trip naar Zakynthos gepland hebben, doen!

Huur een auto

Toen mijn vriend vertelde dat het eiland qua oppervlakte kleiner is dan Terschelling bedacht ik me dat een auto dan vast niet nodig zou zijn. Ik heb stiekem een soort angst voor hellingproeven en vermijd daarom parkeergarages ook altijd. Daarom zag ik het me totaal niet voor dat ik in de bergen met een huurauto zou gaan crossen. Om toch een beetje vrijheid te hebben besloten we een paar dagen een auto te huren. Maar al gauw verlengden we hem voor de hele vakantie. De mooiste plekken zie je namelijk niet met het OV, en een massale, georganiseerde bustour hadden we al helemaal geen zin in.

De mooiste baai van Zakynthos: Porto Limnionas

Een voorbeeld van zo’n plek waar je niet komt zonder auto is Porto Limnionas. Hoewel het water van Zakynthos bijna overal helder en blauw is, spant deze baai (wel zonder zandstrand) de kroon. Hoewel ik niet echt een snorkelaar ben, zou ik de volgende keer toch een snorkel meenemen om in de baai en de grot te gaan kijken. Daar komt bij dat de taverne (dat is Grieks voor restaurant) ‘terrassen’ met ligbedjes heeft gemaakt waar ze de drankjes gewoon naar je toe brengen. Wel moet je over flink steile wegen om er te komen. Ondanks dat het voor ons even rijden was, zijn we er zelfs twee keer heen gegaan. Zonder auto hadden we onze favoriete plek van de vakantie niet gevonden!

Het mooiste uitzicht

Eten met het mooiste uitzicht ooit heb ik gedaan bij Keri Lighthouse. Hoewel het uitzicht geroemd wordt om de prachtige zonsondergang was het ook gewoon bij daglicht erg mooi. Ondanks dat het erg is gericht op toeristen en daarom niet je meest goedkope of authentieke uitje is, is het typisch Griekse eten heerlijk! Ik heb in meerdere restaurants de gevulde tomaat en paprika gehad, maar deze was absoluut de beste.

Vegetarisch op Zakynthos

Over eten gesproken, wat werd ik blij verrast door de Griekse keuken. Ik eet vegetarisch, en tijdens een eerdere trip naar Griekenland heb ik de hele vakantie op pizza en Griekse salade geleefd. Dat viel op Zakynthos ontzettend mee. Dat schijnt door meerdere dingen te komen. Aan de ene kant het toerisme natuurlijk, maar aan de andere kant ook door de Italiaanse invloeden. Veel Griekse eilanden hebben Turkse invloeden, maar doordat Zakynthos relatief dichtbij Italië ligt, heb ik bijvoorbeeld ook heerlijke risotto’s en pasta gegeten.

Anadalis

Een van die heerlijke risotto’s kwam bij restaurant Anadalis vandaan. Iets meer richting het duurdere segment, maar daar krijg je ook echt wat voor terug. Op internet staat dat je er moet reserveren om een plekje aan het water te kunnen krijgen, maar bij binnenkomst werd er voor ons zo een gereserveerd-bordje van een tafeltje af gehaald en zo hadden wij de mooiste plek van allemaal. Dat zorgde er wel meteen voor dat we niet nog een keer wilden, want de tweede keer zou nooit meer zo mooi kunnen zijn! Hoewel het voor- en hoofdgerecht heerlijk waren staat het dessert ons het meeste bij. Ik had de meest geweldige overdosis aan chocola en mijn vriend een heuse witte chocoladesoep. Gelukkig was het restaurant een klein eindje lopen van ons hotel, anders hadden we vast niet meer door de deur gepast.

Zakynthos Stad

Omdat mijn vriend een nieuwe korte broek wilde hebben, dachten we de meeste kans te maken in Zakynthos Stad. Dat is inderdaad gelukt, maar echt shoppen op Zakynthos lukt niet. De H&M of Zara zijn er niet, dus mocht je iets nieuws willen, dan kom je al gauw terug met een echte Glucci of Ray-Bam-zonnebril. Ik ben bang dat het nu begint op te vallen dat eten mijn grootste hobby is, maar Zakynthos Stad is op dat gebied wel een aanrader.

Nostimon Imar

Als vegetariër voel ik me altijd zo’n zeikerd als ik moet vragen of een gerecht vegetarisch is. Helemaal op plaatsen waar dat niet zo gangbaar is als in  Amsterdam. (Geen vlees? Ook geen vis? Nee ook niet een beetje?) Daarom vind ik het extra fijn als er wat productinformatie achter een gerecht staat. Dat was ook het geval bij restaurant Nostimon Imar. Griekse gerechten met een leuke, hippe twist. Hoewel we nergens echt onvriendelijk personeel hebben meegemaakt, waren dit wel de meest leuke en vaardige mensen die we zijn tegengekomen.Nostimon Imar

Bootje huren, handig bij een hittegolf

Zelfs in souvenirwinkeltjes ver van de schildpaddenstranden word je onder schildpaddengoodies bedolven. Het eiland is ontzettend trots op de schildpadden, en daarom wilde ik ze natuurlijk gezien hebben. Omdat we nog steeds niet op een drukke, georganiseerde tour wilden gaan, huurden we zelf een bootje. Dat deden we op de warmste dag van de hittegolf. Daardoor hadden we helemaal geen last van de 45 graden. Het is heel leuk om dan vanaf het water te kunnen kijken naar het restaurantje (Keri Lighthouse) waar je eerder hebt gezeten. Nu waren we zelf onderdeel van dat prachtige uitzicht!

Carreta Carreta schildpadden

Wat betreft schildpadden was ik een beetje teleurgesteld. Toen we er eenmaal een hadden gevonden, lagen er binnen no-time een stuk of tien boten om het arme beest heen. De schildpad zelf was ontzettend indrukwekkend en verrassend groot om te zien, maar de onbeholpen toeristen wilden zo dichtbij komen dat ze bijna over hem heen voeren. We zijn daarom maar snel weer weg gegaan; het kon niet leuk zijn voor de Caretta Caretta. schildpad

Onverwachts mooie bestemming

Kijk, het is natuurlijk geen reis waar je helemaal verreikt van alle culturele trips van terugkomt. Hoewel… ik heb meegedaan aan een Griekse dans, telt dat? Toch wil ik iedereen wel twaalf dagen naar Zakynthos sturen. Er is genoeg te zien om je niet te vervelen, maar ook weer niet te veel, waardoor je denkt dat je van alles mist. Gelukkig begint het zonnetje inmiddels weer een beetje door te breken, want ik wil graag even naar buiten om die meegebrachte kilootjes er af te lopen. Ik had niet erg veel van Zakynthos verwacht, maar wat ben ik blij dat mijn vriend het als bestemming heeft voorgesteld!

Sabine de Witte