Travel

Zingeving en geluk

chris zegers bij het getaway academy xl launch event

Afgelopen vrijdag mocht ik het Getaway Launch Event hosten. Een avond waarbij Ruben Terlou en Chris Zegers kwamen spreken over zingeving en geluk. Ik had de eer om de avond aan elkaar te mogen praten tegenover zo’n 125 bloggers, Getaway Academy leden en andere geïnteresseerden. Daarnaast presenteerde ik de resultaten van het duurzaamheidsonderzoek wat Getaway Travel onlangs heeft gehouden en werd er een samenwerking met JustDiggit gepresenteerd. Er was zelfs een hele gelukkige dame die een reis naar Kenia won, om de projecten van JustDiggit daar te gaan bezoeken en haar ervaringen te delen.

Als je dit leest, zijn er genoeg redenen voor geluk, toch?

Ruben Terlou: verhalenverteller boven arts

Ruben begint de avond met zijn verhaal en de moeilijke keuzes waar hij voor kwam te staan. Hij was arts, deed onderzoek naar leukemie, maar zijn hart lag bij fotografie. Hij spreekt Mandarijn en heeft een zwak voor China. Hij besloot zijn hart te volgen en te fotograferen. Hoe dat is uitgepakt, hebben we afgelopen maanden kunnen zien in de documentaire ‘Langs de oevers van de Yangtze’. Eerder werd zijn fotografie al bekroond met onder andere een zilveren camera. Op papier heeft hij dus een CV waar menig mens jaloers op zou zijn en wat voor de maatschappij garant staat voor geluk. Toch besloot Terlou om zijn zekerheden in te ruilen voor een onzeker bestaan als verhalenverteller. Door middel van beelden, ongeënsceneerde ontmoetingen en zijn visie probeert hij zijn leven op een andere manier zin te geven. In de Trouw van gister geeft hij een prachtig interview dat nog meer achtergrond geeft over de keuzes en hoe hij is gekomen waar hij nu is. Het verhaal van Ruben bezorgde mij kippenvel. Omdat Ruben schijt heeft durven hebben aan iedereen die hem voor gek verklaarde. Omdat hij altijd in zijn eigen kracht en kunnen is blijven geloven en zijn eigen pad heeft gekozen. Het verhaal van Ruben is niet altijd even vrolijk of leuk, net als zijn foto’s. Maar dat is het leven ook niet, zo trapt hij zijn presentatie ook af.

Cabaratier Chris Zegers

Chris Zegers is een doorgewinterde entertainer en als een stuiterbal deelt hij zijn ervaringen en hoe hij per toeval in het presentatievak is gerold. Via een korte carrière als profvoetballer in Singapore van professioneel model voor een Gucci modeshow naar een mislukte zangcarrière en hoe hij de vraag van Floortje Dessing om een reisprogramma te gaan presenteren in eerste instantie afwees. Chris is door zijn zangcarrière zelfs persoonlijk failliet gegaan en had zichzelf toen eigenlijk beloofd zich niet meer in de schijnwerpers te laten zien. De manier waarop Chris zijn verhaal deelt is jolig, luchtig en een carrière move naar de cabaretwereld zou geen gekke zijn. Toch is hij heel serieus, over hoe je je eigen geluk in controle hebt. Hoe toeval, spontaniteit en misschien ook wel naïviteit hem hebben gebracht waar hij nu is. Ook maakt hij de kanttekening, net als Ruben, dat social media een gekleurde kant laten zien van zijn en het leven. We delen daar graag alleen de leuke dingen, de reizen die we maken, dingen waar we trots op zijn. Zelden zie je er iemand minder leuke momenten delen. Het lijkt Chris allemaal makkelijk af te gaan, maar hij heeft ook veel verdriet en tegenslag gekend. Je kunt je daardoor laten vormen, of je kunt het omarmen en jezelf er sterker mee maken.
Chris Zegers onderbreken in een verhaal wat de zaal een uur lang op het puntje van de stoel laat zitten, dat vond ik een uitdaging. Maar het was bijzonder om hem even stil te krijgen bij de vraag ‘Ben jij gelukkig’. En hoe hij uitlegt dat dat afhankelijk is van bepaalde elementen, momenten en bewustzijn.

Wat is geluk?

Het lijkt wel alsof geluk vroeger veel makkelijker bereikbaar was. Je had een baan, huis, gezin, ging af en toe op vakantie en was gezond. Tegenwoordig heb je ontelbaar veel ingrediënten nodig om gelukkig te zijn, zo lijkt het. En lijkt aan de buitenkant iedereen gelukkig en blij, althans op social media. Zelf doe ik daar ook aan mee. Ik betrap me zelf er steeds vaker op dat mijn Insta-feed inderdaad een grote brei is van plaatjes die het er allemaal heel mooi uit laten zien. Als iemand me vraagt hoe het nu met me gaat, geef ik een positief antwoord. De meesten slikken het als zoete koek en ik heb immers ook niets meer te klagen?
Toch ben ik niet meer de oude Sabine. Er is een heel stuk zorgeloosheid weg. Ik slaap slecht, heb nachtmerries en zoals ik al eerder schreef, ben ik even mijn zingeving kwijt. En één van mijn grootste krachten, goed alleen kunnen zijn, is mijn grootste vijand geworden. Want dan ga je nadenken. Iets wat me nooit eerder is gebeurd, in huilen uitbarsten als iets me niet lukt, gebeurt nu vaker wel dan niet. Ik ben de controle over mijzelf kwijt, nadat mijn lijf me zo verraden heeft.
Vrijdag op het podium voelde ik hem voor het eerst sinds tijden weer. De sprankel, de energie. Deels door de verhalen van Ruben en Chris, deels het besef dat ik dit als mijn werk mag beschouwen. Wat voor mij geluk is, is verandert. Geluk is niet meer een jurk of een tas. Geluk is tijd en die zinvol besteden. Dat is mijn nieuwe zingeving. De zorgeloosheid heeft plek gemaakt voor een kritische blik, die me beter laat nadenken over waar ik tijd en energie in stop en wat ik er uithaal.

Aanstaande donderdag moet ik weer naar het ziekenhuis voor controle en hoewel in theorie de kans nihil is dat er weer iets fout is, heeft mijn hoofd al zoveel andere scenario’s bedacht. Maar ik heb al zoveel geluk gehad, dat zal ik nu ongetwijfeld ook hebben. Fingers crossed.

Wat is geluk voor jou? En is zingeving daar een belangrijk onderdeel van? Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Fotocredits: Kim Vermaat Photography

Sabine de Witte