Travel

Zo onverwacht hip is Hannover: zeker een tussenstop waard!

hotspot stadsstrand schone aussichten hannover

Als je wel eens met de auto naar Berlijn – of verder naar Oost-Europa gaat, kunnen de borden Hannover je niet ontgaan zijn. Mij in ieder geval niet en hoewel ik de combinatie tussen Hannover en stedentrip nooit had gemaakt, werd ik afgelopen jaar toch positief verrast door de stad. Op roadtrip met deze keer als eindbestemming: Hannover.

Hannover: bijzondere stadsgeschiedenis met opvallende souvenirs

Hannover is de hoofdstad van de deelstaat Niedersaksen en ligt ter hoogte van Berlijn. Ontstaan in de Middeleeuwen en tot de Britse koning George I aan de macht kwam speelde het een grote rol in de adel. Vandaar het stadskasteel, de opera en de imposante herenhuizen. In de Pruisische tijd was het de hoofdstad van één van de Pruisische provincies maar van al die verschillende geschiedenisstromingen zie je eigenlijk weinig terug. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest: er werd veel munitie in de stad gemaakt. Dat is ook de reden dat de Aegidienkerk tot een bezienswaardigheid is geworden: de ruïne werd nooit weer opgebouwd, wat de kerk nu tot bijzondere herinnering maakt. Verwacht dus niet teveel oude gebouwen, maar moderne architectuur en kunst. Oh, en street art in de bijzondere wijk Linden!

Hotspots die je niet mag missen

Qua hotspots deed Hannover me denken aan een mix van Hamburg en Berlijn: bio- en vegan friendly, de club Mate werd uiteraard gespot maar een gezellig retro-café waar je na het struinen over de Lindener markt terecht kunt om even bij te komen met een koffie of drankje.

Zet deze zeker op je lijstje:

 • Café Centrum – een traktatie nadat je de street art of de markt in Linden hebt bezocht. De inrichting is retro en doet je waarschijnlijk aan de huiskamer van je oma denken. Zo staat deze gezellige ‘Kneipe’ ook wel bekend in de volksmond, als woonkamer van de buurt. Vergis je niet: je kunt hier ook goed terecht voor gin tonics en op donderdag heeft het een hoog vrouwengehalte: die krijgen dan namelijk gratis prosecco.
 • Locorito – een Mexicaanse ‘keten’ met twee vestigingen in de stad. Hier kom je niet alleen om te eten, de tent zit ook afgeladen vol tijdens voetbalwedstrijden én ze staan bekend om de uitstekende Margerita’s. Het eten is alleen minder vers dan ik van een goed Mexicaans restaurant verwacht: met mijn koriander allergie bleek dat alles al vooraf bereid bij ze wordt afgeleverd en mijn diner bestond dus uit wat karige quesidillas. Een liquid diner is hier wel een uitstekend plan.
 • Lieb.es – net zo lief als de naam klinkt: seizoensingrediënten uit de streek, super vers en het merendeel is vegan/vegetariër proof. De pasta’s zijn heerlijk, de porties groot: wees niet bang om te vragen naar een doggie bag. Ook de sapjes zijn goed, je voelt je meteen lekker healthy.
 • Schöne Aussichten Hannover – een tikkeltje verstopt op het dak van een parkeergarage, maar dat maakt dit stadsstrand met bijna 360 graden (we like) uitzicht over de stad nog leuker. Zowel lekker overdag om na je culturele uitstapjes even bij te komen en te genieten van een biertje en het zonnetje. ’s Avonds is dit dé plek waar jong, hip, lokaal en toeristisch Hannover samenkomen voor blote voeten in het zand, gin tonics en voetbalwedstrijden (het WK kijken kon slechter) of soms zelf films. Ook een fijne plek voor typisch Duitse snacks als flammküchen.
 • Linden – dit is geen plek an sich, maar een hele wijk. Ooit gebouwd om de stad uit te breiden en inwoners beter te spreiden, nu is het een wijk van uitersten. De oude ‘wooncampus’ is een triest bewijs dat het plannen van een stad vaak lastig te sturen is, maar tevens is de wijk nu het decor van geweldige street-art, underground plekken als Leinelab en de markt. Er wordt door locals weleens gekscherend gezegd dat Hannover een sub-wijk van Linden is in plaats van andersom. Dat klopt wel een beetje, want Linden is de wijk van de leuke boetiekjes, vintage shops, de markt en bijvoorbeeld café Centrum, terwijk Köpcke (het officiële oude centrum) vooral bekende ketens huist.
 • Markthalle – de markthal wordt ook wel de ‘belly of Hannover’ genoemd en dit is de plek voor foodies. Zoals de naam al doet vermoeden: een markthal vol food kraampjes. Van trendy bites tot lokale lekkernijen, bio/raw/organic/vegan tot typisch Duits, je vindt het er allemaal.
 • Neues Rathaus – zelf ben ik hier alleen langsgelopen en niet binnen geweest, maar het interieur en de architectuur zijn absoluut de moeite waar en gratis toegankelijk. Ben je gek op uit- en vergezichten? Dan is het de €3 op een heldere dag zeker waard om helemaal naar boven te gaan.
 • Aegidienkirche – een kerk is het niet meer, wel een blijvende herinneringen aan de WOII bombardementen. De kerk werd gebouwd in 1347 en grotendeels verwoest: de natuur overwoekert maar de kerkklokken luiden nog wel. Zij het 5 minuten later dan zou moeten, juist zodat andere klokken het geluid niet overstemmen en de slachtoffers nooit in vergetelheid raken. Wat een mooi gebaar!
 • Herrenhäuser Gärten – mijn platenliefde reikt verder dan mijn eigen urban jungle en ik vind het superleuk om botanische tuinen te bezoeken, dus deze koninklijke tuin mocht ik niet missen. Hij is inmens, net als het paleis. Vanwege tijdgebrek werd het een snelwandeling over de Herrenhaüser Allee, maar die was niet minder indrukwekkend. Vooral in de herfst moet dit prachtig zijn!

Nog handige Hannover tips:

 • Als je de tijd hebt en alle 36 bezienswaardigheden van de stad niet wilt missen (een put waar muziek uitkomt o.a.) volg dan de Rode Draad – een 4,2 kilometer lange tocht. Je kunt een papieren gids met de route en uitleg over de bezienswaardigheden kopen bij het Tourist Information Point of de speciale app downloaden
 • Voor de cultuurliefhebbers: musea zijn op vrijdagmiddag gratis toegankelijk
 • Heb je het perfecte Instagram-plaatje niet bij een van de vele street-art werken kunnen schieten, dan zijn de huizen van de Kramerstrasse een prachtig decor: typisch Duits met een vleugje Sissi-klasse
 • Het OV is prima en betaalbaar. Per metro/bus/tram kun je de hele stad door. Zelf vond ik de wandeltocht door Linden, de tuinen en de Kramerstrasse het leukst, dus pak als het weer en je benen het toe laten vooral de benenwagen!

Slapen in Hannover doe je in het Grand Hotel Mussman

Tegenover het station en vlakbij het oude centrum light het Grand Hotel Mussman, waar ik verbleef. Het zijn grote kamers, duidelijk gericht op de zakelijke reiziger die er doordeweeks is. De badkamer was een enorme balzaal, maar je kamer vinden kan nog best een uitdaging zijn. Kamers hebben namelijk geen nummers, maar namen en plaatjes. Er zat een betekenis achter, maar die ben ik, net als minstens drie keer mijn kamer, vergeten. Het ontbijt, de ligging en de parkeergarage maken dit hotel extra de moeite waard. Of je nou per trein of auto komt, je kunt er perfect terecht.

Mijn Hannover ervaring

Mijn bezoek aan Hannover was onderdeel van een persreis rondom CeBIT, de grootste computerbeurs van Europa. Als tech/geek/nerdfreak waren mijn verwachtingen van de beurs in de Hannover Messe groots. Het terrein stelde zeker niet teleur: live optredens, een reuzenrad, mini-surf, sky bar, geen gebrek aan indrukwekkende beursinvulling. De inhoud van de beurs viel me helaas tegen: van de grootste computerbeurs in Europa verwacht je niet dat er alleen in het Duits wordt gesproken en gepresenteerd. En waar ik veel product- en dienstpresentaties had verwacht (HCC-dagen memories), waren het vooral sales pitches. Dat was een behoorlijke domper.
De roadtrip naar Hannover was prima te doen: in een kleine 4,5 uur (met pauzes) sta je in de stad. Kijk, dat is prima te doen. Wat mij betreft is Hannover iets aan de kleine kant voor een meerdaagse stedentrip, maar perfect voor een overnachting en dag sightseeing als je op doorreis bent. Want deze stad zou ik zeker niet ongezien voorbij rijden!

cebit hannover

Wil je meer informatie over de stad en haar bezienswaardigheden: www.visit-hannover.com

Vond je dit een interessant artikel en overweeg je het Grand Hotel Mussman of een ander hotel te boeken? Als je boekt via deze link levert mij dat credits op, zodat ik snel weer een nieuwe hotel parel voor je kan ontdekken.

Sabine de Witte