Travel

Zoemende zomerverpesters

Ieder jaar in augustus is het zo ver. In juni merk je de eerste komst, maar in augustus zijn ze ineens met velen. Zoemende zomerverpesters; muggen, wespen, bijen, hommels, horzels. In grote getale vallen ze je lastig op het terras, zoemen ze om je hoofd als je even een dutje in de zon doet en duiken ze massaal op je bordje met lekkernijen of je zomerse ijstraktatie.

Nog erger zijn de nachtelijke verstoorders, muggen. Ik heb nergens last van, slaap gerust door het gezoem heen en word zelden geprikt. Lief daarentegen, hoort ze, wordt wakker en slaapt nooit weer. Zelfs als er geen levende mug meer in de slaapkamer te vinden is, blijft hij paranoia wakker liggen want hij hoort het gezoem nog steeds.

Dáár word ik wel wakker van. Om vervolgens door het gewoel naast mij in combinatie met de warmte in onze ‘slaapkamertent’ nauwelijks de slaap weer te kunnen vatten. Wat me veel goede ideeën heeft gebracht, toen ik vannacht toch wakker lag, maar nu wat opstartproblemen oplevert. Zat ik de afgelopen dagen al ijverig te werken en ontbeet ik snel tussendoor, nu zit ik nog slaperig te kijken naar mijn schermpje, waar alles al wel is opgestart.

Gelukkig gunnen ook 6- en 8-potige insecten me geen rust, want ik ontdek zojuist dat de miereninvasie ons huis weer terroriseert. En na een rondje door de tuin heb ik vele spinnenwebben van me af mogen vegen, heerlijk! Gelukkig zijn onze katten goede spinnen-, libellen- en vlindervangers dus zij nemen me enig werk uit handen.

Vandaag maar de wespenvangers vullen met stroperige limonade, citronellakaarsjes branden, vannacht de buitenlampen aan en het slaapkamerraam potdicht en eens checken of de ‘anti-mosquito-app’ voor de iPhone enig effect zal hebben. Met aan twee kanten van het bed zo’n hoge toon, zullen ze lief hopelijk niet meer om z’n hoofd zoemen.

Vandaag maar de Spaanse werktijden aanhouden en vanmiddag een siësta plannen. De temperaturen zijn er naar en nu ik toch m’n eigen tijden kan bepalen, moet ik er maar van profiteren. Misschien werkt dat gezoem dan wel heel slaapverwekkend…

Als ze nou eens konden lezen, wisten ze dat ze bij ons niet welkom zijn...

Als ze nou eens konden lezen, wisten ze dat ze bij ons niet welkom zijn...