Hotel Highlight

Hotel Highlight: Zoku, thuis voor global nomads

zoku

De afgelopen tijd heb je de naam Zoku vast veel voorbij zien komen. Op (mijn) social kanalen en in de media. Zoku is een nieuw hotel concept, wat zich richt op ‘global nomads’. Mensen die veel en langere tijd reizen en in die tijd behoefte hebben aan een plek die meer thuis voelt dan een hotelkamer en waar je eenvoudig likeminded mensen kunt ontmoeten.

Toegegeven, ik ben niet helemaal neutraal. Zes jaar geleden was ik namelijk betrokken bij het schrijven van de tender voor een pitch voor de gemeente Amsterdam en de afgelopen 1,5 maand deed ik de social media. Toen ik hier over hoorde wist ik: dit is iets voor mij, na een global roll-out zou ik hier kunnen wonen. Een thuis voor global nomads!

sabine yourambassadrice test zoku

Zoku: End of the Hotel Room

Op het eerste oog lijkt Zoku een ‘gewoon’ hotel en je kunt er ook terecht voor 1 nacht over een weekendje Amsterdam. Maar als je verder kijkt, is het geen hotel zoals alle anderen. Zo kun je inchecken via de iPads op de 6e verdieping, via je e-mail of app op je telefoon. Op basis van de lengte van je verblijf krijg je een ‘neighbour’ of ‘regular’ kaart, hoe langer je blijft, hoe goedkoper de prijs per nacht en hoe meer korting je krijgt op bijvoorbeeld het restaurant.

zoku bar

zoku sociale woonkamer

zoku woonkamer

living kitchen

zoku restaurant

Dan de kamers. Zoku betekent in het Japans familie, clan of tribe en is dan ook geïnspireerd op de Japanse manier van wonen. Compact, efficiënt, samen. De kamers zijn daarom super efficiënt ingericht. De Zoku Loft is bijvoorbeeld 24m2, de Zoku Loft XL 30m2 en de extra grote loft is 46m2. De Lofts zijn zo ingericht dat je ook in je kamer prima mensen kunt ontvangen, er is een keuken om zelf te koken, een badkamer met toilet en douche, die door schuifwanden af te scheiden zijn zodat je volledige privacy hebt en een heel bijzonder bed. In de meeste hotelkamers is het bed centraal onderdeel in de kamer. Dat maakt het ook erg privé en als je net zo bent als ik, snel rommelig. Hier is het bed weggewerkt in een soort vide, die je bereikt met een uitschuifbare trap. Het bed is overigens GROOT en lekker! Je kunt bijna beide diagonaal liggen! Wel centraal is de 4-persoons keukentafel. Onder het bed zit een bureau en enorm veel opbergruimte. Een kledingkast om je kleding in te hangen, lades voor kleinere spullen en zelfs een ruimte voor je koffer, de was etc. Om het persoonlijk te maken is er een muur waar je de kunstwerken van kunt wisselen en waar je persoonlijke dingen op kunt zetten. Zoku is echt een huis, het is het eerste hotel waar ik ooit een kruik vond. Je kunt onder het knusse dekentje op de bank kruipen om tv te kijken, werken aan de eettafel of er met gasten eten, brainstormen op het grote papierrol, je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan. En het voelt als thuis. Iedere gang heeft naast een kunst kast, een pantry waar je spullen in bruikleen kunt krijgen als een rijstkoker, strijkplank etc. Dingen die je af en toe nodig hebt, maar enorm in de weg staan als je ze niet gebruikt. De kamers zijn eigenlijk helemaal rondom die principes gebouwd, alles wat je niet nodig hebt, is er niet. Om het Japanse design knus te maken, liggen er kleedjes, zijn de accessoires van Muuto en Sissy Boy, is er thee van Pukka, zijn er boeken en tijdschriften en ook de doucheproducten zijn niet mis, Marie Stella Maris zorgt dagelijks voor een fris gevoel.

Zoku-loft-woonkamer

Zoku-loft-overzicht

Zoku-bed-loft

zoku-keukentafel

Loft-zoku-helikopter

Zoku loft keuken

Social Spaces & Better Together

Als je boven op de 6e verdieping komt en de ‘green zone’ je verwelkomt heeft, sta je in de Social Spaces. Een werkruimte annex woonkamer waar je kunt werken of relaxen, met supersnel gratis internet. Waar je meeting rooms kunt huren in verschillende thema’s, van muziek tot twister. Waar je een kop koffie kunt drinken met een croissant of juist iets zoets. Of waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch en dinner in de Living Kitchen. Chef Nicholas en zijn team maken dagelijks heerlijk verse maaltijden, met vlees, vis en ook vegetarisch. Als je wilt is er een private dining room. Voor een beetje ontspanning schenk je daar natuurlijk een lekker glas wijn bij. De Sauvignon Blanc is gevaarlijk lekker! Het idee is wel dat als je je in de Social Spaces begeeft, je open staat voor sociale contacten. Dus zit je met onbekenden aan de lange, maar gezellige eettafel of werktafel en moet je niet gek opkijken als je ineens aangesproken wordt terwijl je van het uitzicht geniet op het terras.
Dit is de nieuwe huiskamer voor mensen die een inspirerende werkplek zoeken en open staan voor contact met anderen. Die graag mingelen met internationale gasten en ze onderdeel van ‘hun’ Amsterdam willen maken.

Achter het restaurant zit het Better Together deel; werkplekken en meeting rooms volgens het Disney principe, die je helemaal naar eigen wens kunt aanpassen. Dan is er nog een aparte event ruimte van 1000m2 met aan beide kanten prachtig uitzicht over Amsterdam, deze is af te huren voor feesten, lanceringen etc.

De sociale ruimten zijn voorzien van veel fijne extra’s: genoeg stopcontacten, snoep, potloden, markeerstiften, printers, zelfs een 3D-printer. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Of je kunt je tussen alle serieuze bedrijvigheid weer even kind voelen bij de tafeltennis of een potje oud-Hollands sjoelen. Eén ding staat voorop, je bij Zoku vervelen gaat een uitdaging zijn!

Service gerichte Sidekicks

Tijdens je verblijf staan de Sidekicks 24/7 voor je klaar. Vooraf kun je wensen en verzoeken doorgeven, maar ook tijdens je verblijf, of zelfs als je ‘slechts op bezoek’ komt, kun je alles vragen. De goedgetrainde sidekicks helpen je maar al te graag!
Wil je niet uitgebreid eten maar nog wel iets lekkers? In de Everything Shop kun je altijd terecht voor een hapje, drankje of gimmick. Aan de overkant is een Spar supermarkt, dus als je wilt koken haal je je boodschappen aan de overkant. Verblijf je bij Zoku, dan kun je sporten bij HIT45, de nieuwe sportstudio van Barbara den Bak waar je in 45 minuten de perfecte work-out doet en trakteer jezelf daarna op een sapje van Juice Brothers om bij te komen.

Zoku locatie Amsterdam

Zoku Amsterdam ligt super centraal op de Weesperstraat met uitzicht op onder andere het Rijksmuseum. De Weesperstraat en haar buurt wordt omgetoverd tot ‘Knowledge Mile’ en ‘smart street’ omdat er zoveel onderwijs, bedrijven en young professionals te vinden zijn. Het is eenvoudig bereikbaar met de auto en openbaar vervoer is op een steenworp afstand. Je loopt via de leuke Kerkstraat zo richting de grachten en het centrum.
Dit blijft niet de enige locatie, Zoku gaat voor world domination. Nieuwe openingen staan gepland voor Parijs en ook Berlijn, Barcelona en Londen staan op de planning.

Zoku: Meet. Sleep. Work. Dream. Love. Live. Zoku. #EndOfTheHotelRoom.

PS Ook als je in between verhuizing zit, of je relatie op de klippen is gelopen, is Zoku een prima toevluchtsoord!

Fotograaf: Ewout Huibers voor Zoku en concrete.

Sabine de Witte