Travel

Zoku lanceert ReConnect: einde van vervreemding op de werkvloer

Van kantoorklerk naar thuis aan het werk, een grote verandering voor velen. Zelf werk ik al jaren niet vanuit huis. Ook al werk ik voor mijzelf en grotendeels alleen, dat voelt niet als excuus om de hele dag in pyjama op de bank onder een dekentje te zitten werken, of tussendoor wasjes te draaien. Ik wil naar een plek om te werken kunnen, en na een lange dag ook mijn werkdag afsluiten door de werkplek te verruilen voor een thuis. Dat is een van de redenen waarom ik sinds de opening van Zoku in 2016 vanuit daar werk. De andere reden is omdat ze vanaf dat moment werken en wonen als een van de eerste plekken samen brachten; een hybride ruimte met meerdere functies bij elkaar. Daardoor is het een leuke mix van hotelgasten, co-working members, lokale gasten en event ruimtes.

Als eerste hybride home-office ruimte, zit Zoku sinds de pandemie extra boven op de ‘future of work’. Daarom lanceert Zoku (Re)Connect, een 3-daags programma dat inspeelt op de toenemende behoefte om weer in contact te komen met teamleden, collega’s en organisaties. Het programma presenteert ‘het einde van vervreemding en het begin van een nieuwe manier van werken.’ Het programma is ontwikkeld als antwoord op de roep behoefte van werknemers om begeleiding op de (virtuele) werkvloer en gebaseerd op onderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd om de impact van de pandemie op de werkvloer in kaart te brengen.

Onderzoek laat zien dat veel medewerkers worstelen met verbinding en zoeken naar hun rol in een plotseling vernieuwde bedrijfscultuur. Verbinding en productiviteit vragen om een andere aanpak buiten de werkplek. Niet iedere werknemer is door de pandemie automatisch flexibel of gedisciplineerd genoeg om te leren werken volgens de nieuwe – vaak grotendeels permanente – arbeidsomstandigheden.

“De pandemie versnelde de verschuiving in de toekomst van werk. Tijdens de ontwikkeling van Zoku hebben we het landschap grondig onderzocht en waren we onze tijd vooruit. Nu merken we een verschuiving van digitale nomaden naar ‘corporate nomads’, mensen die locatie-onafhankelijk werken. We zijn altijd al zo’n flexibele, hybride thuis-kantoorlocatie geweest en hebben tijdens de pandemie geleerd dat onze ruimtes gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de behoeften van elke verschuivende bedrijfsomgeving. Het creëren van een programma om productiviteit, communicatie en verbinding te optimaliseren voelt als een logische volgende stap, aangezien communicatie en verbinding in ons DNA zit.” – aldus Hans Meyer, managing director en mede-oprichter bij Zoku.

Sabine de Witte