Travel

Sun in the city: zonbescherming tijdens een stedentrip

28/06/2016
reistips

Met dit weer is er bijna geen fijner vooruitzicht te bedenken dan een stedentrip, reis of vakantie naar de zon. Wie heeft er vandaag niet even gekeken naar vliegticket prijzen? Guilty! Onlangs zat er tussen de dagelijkse lading leuke mailtjes met verzoeken om reistips een vraag die bij mij bleef hangen. Als je naar het strand gaat, weet je dat je zonbescherming in moet pakken, maar bij een citytrip wordt dat nog wel eens vergeten. Ik weet nog dat ik vorig jaar in Florence liep bij 40 graden en dat ik niet wist hoe snel ik een hoed moest kopen en me moest insmeren, zelfs in de schaduw verbrandde je levend. Vandaar: sun in the city: zonbescherming tijdens een stedentrip.

Bescherm jezelf ook bij een stedentrip tegen de zon

Als je een lang weekend weg gaat is een grote fles zonnebrand niet handig. Gelukkig zijn er verschillende merken met mini-verpakkingen of speciale reisverpakkingen. In mijn toilettas zit altijd een mini-tubetje Vision, dat smeer ik ‘s ochtends voor ik op pad ga op en daarna hoeft het 8 uur lang niet meer. Het enige nadeel daarvan, is dat de zonnebrand snel vlekken in je kleding achterlaat en je nagellak, zelfs gel lak, aantast. Laatst in Barcelona probeerde ik iets nieuws uit, namelijk de tissues van Kruidvat. Twee tissues zijn genoeg voor je hele lichaam en ze kosten €2 voor een verpakking van 2 zakjes. Lichter dan dit ga je geen zonbescherming vinden. Bovendien is het voor mij een uitkomst tegen zonneallergie, die ik snel krijg van vette zonnebrand producten. Met een SPF30 geschikt voor de lichte huid. Ik ben gezegend met een lekker gebronsd huidje, dus voor mij werkte het prima voor een hele dag, maar neem mij vooral niet als uitgangspunt.

Zonbescherming tissues van Kruidvat

Zonbescherming tissues van de

Make-up en zon

In de hitte is make-up niet altijd even prettig. Door mijn vitiligo ga ik zonder niet de deur uit, maar in de zomer gebruik ik wel andere producten. Ik gebruik in de winter de foundation van Image, die er in de ergste regenbui nauwelijks van af komt, maar bij warm weer kies ik liever voor de getinte moisturizer. Deze heeft een SPF van 30+ en biedt dus de juiste bescherming en is vrij van olie, waardoor hij niet vettig wordt en gaat glimmen. Image producten worden gemaakt in samenwerking met dermatologen en de make-up is o.a. gemaakt voor mensen met brandwonden of huidafwijkingen die je graag verbergt, maar niet ten koste van je huid. Het is wat prijzig en alleen te koop bij specialistische zaken. Zelf ga ik naar Radiant Life Care voor de producten. Bronzing powder vervangt gewone poeder en rouge voor een lekker kleurtje en het goede leven buiten doet de rest, geen make-up nodig!

Een slimme tip: verf je wimpers, dan hebben je ogen wel de frisse opslag, niet de panda-vlekken na een verfrissende duik.

Favoriete zonbescherming en zomerproducten

Zonbescherming zomerfavorieten

Hou je hoofd koel

Behalve een zonnebril om je ogen te beschermen, is een hoed, shawl of pet verstandig om geen zonnesteek op te lopen. Heb je vaak hoofdpijn na een lange dag slenteren in de zon? Dan heb je vaak te weinig gedronken én zijn je ogen door het zonlicht zo vermoeid. Een hoed en zonnebril geven je ogen meer rust. Bovendien krijg je zo minder snel rimpels, knijpen met je ogen is echt funest voor je huid. In eerste instantie lijkt het misschien gek om je hoofd te bedekken, via je hoofd verlies je ook warmte. Maar als je hoofd eenmaal oververhit is, ben je sneller misselijk of vatbaar voor een zonnesteek. Dan valt je tripje pas echt in het water. Een shawl kun je ook gebruiken om je schouders te bedekken, mocht je toch nog verbrand zijn.

De zon en je haar

Als ik geen hoed of hoofdbedekking draag, verbrand mijn hoofdhuid snel. Langs de haargrens, maar ook op mijn hoofd zelf. Gevoelig! En niet alleen vervelend voor je huid, ook je haar zelf droogt uit van de zon. Daarom is hoofdbescherming ook goed. Of draag je haar vast, zodat alleen de buitenste laag blootgesteld wordt aan zonlicht. Er bestaat haarverzorging met UV-filter, zoals de complete lijn Undone by The Insiders. Mijn favoriete haarproduct voor een beach hair look zonder dat je haar aanvoelt als touw.

Haarstyling met UV-bescherming

Snelle opfrissers

Tijdens een citytrip zit er altijd een mini-verpakking Evian spuitwater in mijn tas, om jezelf op te kunnen frissen. Ook onmisbaar: Dextro. Voel je jezelf een beetje flauw worden? Neem een Dextro en begeef je naar het eerste cola infuus dat je kunt vinden. Probeer veel water te drinken en niet pas als je dorst hebt, want dan ben je al uitgedroogd. En ook al heb je bij warm weer misschien minder trek, probeer geen maaltijden over te slaan. Zeker tijdens een stedentrip zijn er genoeg hotspots om te bezoeken en als je overal iets kleins eet, voorkom je flauwte. Zorg dat je altijd een pakje crackers/Sultana/musli reep in je tas hebt bij flauwte en pik een banaan of appel mee voor onderweg. Sowieso beter en lekkerder dan de snacks in het vliegtuig! Afhankelijk van je bestemming, let op met waterijsjes en fruitsapjes, vanwege hepatitis C. Dat komt nog veel voor in Turkije en Oost-Europese landen en daar kun je echt goed ziek van worden.
Na een dagje struinen verwen ik mijn huid graag met een maskertje. Favoriet is momenteel de La Mer Intensive Revitalizing Mask, die snel intrekt, lekker ruikt en je huid een instant oppepper geeft.

Verder: geniet van de zon maar met mate. Probeer de felste zon tussen 13.00 en 15.00u ‘s middags te mijden, dan kun je beter aan het einde van de middag op een dakterras met een cocktailtje van de zonsondergang gaan genieten. O en pas op met alcohol. Hoe verleidelijk ook, je voelt het misschien niet, maar het droogt je nog sneller uit en voor je het weet baadt je de rest van de nacht in het zweet omdat je lijf het niet meer trekt.

Check ook de tanning tips met fijne zonbescherming.

Wat is jouw ‘slimme’ zonbescherming tijdens een stedentrip?

Sabine de Witte