tips

Zonnebrand & tanning tips

zonnebrand-favorieten
Eén van mijn grootste ergernissen op reis; mensen met een verbrande huid. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen voornamelijk uit luiheid, zichzelf er rood verbrand bij laten lopen en hun lijf permanente schade aan doen. Nou heb ik misschien makkelijk praten, ik verbrand niet snel. Maar dan nog. Tegenwoordig zijn er genoeg zonnebrand producten die je maar eens per 8 uur hoeft te smeren.

Zonbescherming en vitiligo

Op mijn gezicht na (vitiligo) word ik snel bruin, brons zelfs. Daarom deel ik graag mijn zongeheimen en favoriete producten met jullie. Dat ik vitiligo heb in mijn gezicht wil niet zeggen dat ik mijn huid niet hoef te beschermen, juist wel omdat er rondom mijn mond bijvoorbeeld nog wel wat pigment zit en dat anders bruine vlekken worden. Ik ben lang op zoek geweest naar een zonbescherming die snel intrekt, geen witte waas achterlaat en goed beschermd. De ROC Soleil Protection Mattifying Fluid Factor 30 is sinds ik deze probeerde onderdeel van mijn dagelijkse huidverzorging. De fluid is luchtig, licht van structuur, trekt snel in en laat geen waas achter. Daarnaast is het een matterende substantie, waardoor je ook geen glimmende huid krijgt. Huidverzorging en bescherming in 1. Ik kan vrijwel direct mijn make-up er over heen smeren, zo snel trekt deze in. Erg prettig ook dat deze in een tube met smal tuitje zit, zodat je goed kan doseren. Ik gebruik deze bescherming 1x per dag, ook als ik bewust de zon in ga. De minerale poeder van La Prairie die ik ’s zomers gebruik, bevat een UV-factor en verder draag ik vaak een hoed of ga ik niet vol met mijn gezicht in de zon. Op de vraag of ik ooit zonder make-up de zon in ga; heel zelden. Alleen als ik weet dat ik ’s ochtends het water in ga om bijvoorbeeld te snorkelen. Daar is geen make-up tegen bestand. Verder ga ik ook in de zomer niet zonder make-up de deur uit, omdat ik mezelf daar heel onprettig bij voel.

zonbescherming

Zonnebrand en zonneallergie

Voor mijn lijf was het zoeken naar een goed product ook een uitdaging. Door direct contact met de zon en het insmeren met zonnebrand, krijg ik sneller zonneallergie. Zonnebrand op olie-basis is voor mij dus geen optie, ook al wordt je er sneller bruin van. Via Maaike van Furrow.nl kreeg ik een tube Collistar Smart Reshaping Tanning Cream, factor 15 mee. Zoals de naam al doet vermoeden, deze ‘reshaped’ je lijf tijdens het zonnen. Ik heb deze tube in Benidorm en Turkije gebruikt, bijna 2 weken dagelijks en van het reshaping heb ik niet zoveel gemerkt. Dat had waarschijnlijk meer te maken met de overdaad aan voedsel die ik tijdens die reizen naar binnen heb gewerkt. Maar qua tanning ben ik echt mega fan! De crème lijkt best een dikke substantie als je deze in je hand ziet, maar smeert super makkelijk uit, laat geen waas achter, trekt snel in en geurt heerlijk! Ik heb zelfs het idee dat mijn huid er intenser door is gebronsd, want ik ben dieper bruin dan andere jaren, normaal ben ik iets meer olijfkleurig. Factor 15 is voor mijn huid perfect, dat ik daardoor meerdere keren moet blijven smeren vind ik niet erg, zeker niet als ik bewust ga zonnen. Mede omdat het snel in trekt, lekker ruikt en niet plakt. Ik heb tijdens de reizen ook nauwelijks last gehad van zonneallergie. Mijn wondermiddel daartegen (en altijd in mijn reisapotheek) zijn de Utrizon korreltjes. Homeopathisch en ze helpen zowel preventief of wanneer je toch de eerste symptomen merkt. Echt mijn lifesaver op zonnige bestemmingen.

8 uur lang zonbescherming

Ga ik niet bewust zonnen, maar actieve dingen doen of een stad bezoeken? Dan smeer ik graag met Vision. Deze werkt 8 uur lang (mits je niet in het water gaat) en dat scheelt dus een tube zonnebrand meeslepen en steeds weer moeten smeren. Wel belangrijk om je een half uur voor je de zon in gaat goed in te smeren. Deze crème is een stuk stugger, laat wel een lichte witte waas achter en uitsmeren voelt als een pittige sessie in de gym en hij ruikt een tikkeltje medicinaal. Maar de nadelen wegen niet op tegen het voordeel van weinig hoeven smeren. Ik geloof ook dat dit zonneallergie bevorderlijk is.

Make-up in de zon

Zoals je hier al kon lezen, ga ik met make-up de zon in. Dit is geen goedkope poeder, maar producten die ik heb gekozen op basis van persoonlijk huidadvies. Voor mijn dagverzorging gebruik ik de ROC Soleil Proection Mattifying Fluid, daarover gaat mijn dag- en oogcrème. Daarover heen gebruik ik de minerale poeder van La Prairie, die je als je deze aanbrengt met een kwast een perfecte matte look geeft, of wanneer je deze met de puff aanbrengt, je een dekkende make-up krijgt. Dat laatste gebruik ik, om mijn gezicht in dezelfde kleur als mijn halslijn te krijgen. Dat vergt jarenlang zoeken naar de juiste kleur en heel wat uurtjes opmaaktechniek, maar inmiddels kan je bij mij de overgang nauwelijks meer zien. Verder gebruik ik alleen een waterproof mascara, quickliner (Clinique) en in de zomer bronzer. Of een Les Beiges van Chanel of de fijne blush stick uit de Estée Lauder Bronze Goddess collectie. Geen dikke foundations of dikke poederlagen dus. Als ik ‘durf’, dan ga ik nog wel eens de deur uit met een iets minder dekkende poeder van Clarins, Everlasting Compact Foundation SPF15. Wil je make-up dragen in de zon, laat je dan goed adviseren. Van verkeerde producten kun je irritatie, pigmentvlekken (parfum) of sneller rimpels krijgen.

Met make-up op in de zon

Met make-up op in de zon

Bruin geheim

Het geheim van mijn hele jaar door gebronsde huid zijn overigens niet de reisjes, maar eens per 2 weken een zonnebank in de wintermaanden, rustig opbouwen in het voorjaar en het hele jaar door goed smeren. Ook geloof ik in stimulatie van binnenuit, ik slip naast vitamine C ook vitamine D en vitamine B, plus een supplement voor haar, huid en nagels. Juist door mijn onregelmatige lifestyle kan ik wat extra hulp goed gebruiken.

Achtergrondinformatie

Omdat ik geen huidexpert ben, verwijs ik je graag door naar Furrow.nl voor meer achtergrondinformatie over het dragen van make-up in de zon en zonnebrandproducten en zonbescherming. Je hebt maar 1 huid en het is lastig om schade van verbranding weer te herstellen. Voorkomen is beter dan genezen, ga dus nooit onbeschermd de zon in!

Wat zijn jouw favoriete producten en zongeheimen?

Loading Senanga Shoplet…

Sabine de Witte